1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

От 1 октомври Турция започва износ на газ за Румъния

Свят

Тази година Турция подписа споразумения за доставки и с България и Унгария

Турският държавен оператор на газопреносната мрежа BOTAS подписа споразумение за доставка на до 1,5 милиарда кубически метра природен газ на румънската компания OMV Petrom, тъй като Анкара разширява обхвата на своя износ на газ, съобщава Reuters. 

Турция, която разполага с оскъдни собствени източници на газ, но има широка инфраструктура за внос на втечнен газ, се стреми да бъде алтернативен доставчик на по-малките газови пазари в Югоизточна Европа.

"Компанията увеличава приноса си за сигурността и разнообразието на енергийните доставки на съседните пазари и в Европа", съобщават от компанията. 

Износът на газ за Румъния ще започне на 1 октомври и ще достигне до 4 милиона кубически метра на ден, или около 1,5 милиарда кубически метра газ годишно. Срокът на споразумението е до първото тримесечие на 2025 г. 

Тази година Турция подписа споразумения за доставки и с България и Унгария.

С последната сделка експортните ангажименти на BOTAS ще достигнат до 3,3 млрд. куб. м, което е почти пълният капацитет на северния експортен маршрут на страната, който според Анкара може да бъде удвоен с някои инвестиции от европейските ѝ съседи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии