1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Турция пуска в експлоатация първия си ядрен реактор през 2024 г.

Свят

Страната има цел да осигури повече от 20 000 мегавата ядрени енергийни мощности през следващите 30 години

 

Пускането в експлоатация на първия реактор на първата атомна електроцентрала в Турция се очаква през следващия октомври, каза министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар​, добавяйки, че преговорите за втора и трета централа са в ход, съобщава Daily Sabah.

Атомната електроцентрала АЕЦ „Аккую“ е построена в южния град Мерсин. Тя получи първата партида ядрено гориво на церемония по-рано тази година.

„Имаме целева дата за следващата година, когато е 101-ата годишнина на нашата република. Имаме целева дата 29 октомври 2024 г. За тази цел приблизително 30 000 работници, подизпълнители и руската компания работят интензивно ден и нощ“, каза Байрактар.

„Надявам се, че през следващата година ще постигнем целта си и ще пуснем първия реактор и ще осигурим първото ядрено електричество за нашата страна“, добави той.

Министърът подчерта целта за пускане в експлоатация на повече от 20 000 мегавата ядрени енергийни мощности през следващите 30 години. Той също така посочи планове за започване на работа по атомни електроцентрали в черноморската провинция Синоп и района на Източна Тракия след „Аккую“.

По отношение на преговорите с Китай за атомната електроцентрала, планирана в района на Тракия, Байрактар ​​спомена, че е постигнат значителен напредък в дискусиите и са постигнати споразумения по някои точки.

„Искаме да превърнем това в споразумение през следващите няколко години. Ако не можем да постигнем споразумение, Турция трябва да проучи различни алтернативи, защото в крайна сметка трябва да постигнем тази цел от 20 000 мегавата ядрена енергия" каза той.

Министърът отбеляза, че има значителен интерес от страна на американски инвеститори и финансови кръгове към Турция и те очакват тези страни да се включат пряко в инвестициите в близко бъдеще.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии