1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Tурция повишава основния лихвен процент на 30 на сто

Свят

Централната банка на Турция обяви, че повишава основния си лихвен процент с 500 базисни пункта - от 25 на 30 процента, предава БТА, позовавайки се на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

Решението бе взето на заседанието на Съвета за парична политика на банката. На последното заседание на Съвета основният лихвен процент бе увеличен на равнище от 25 на сто (от 17,5 на сто).

Съветът реши да продължи процеса на затягане на паричната политика с цел постигане на дефлация, се казва в съобщение на регулатора.

Комитетът се събра днес под председателството на управителката на турската централна банка Хафизе Гайе Еркан, за да вземе деветото за годината решение за лихвените проценти. 

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Това бе първото решение на новия ръководител на централната банка Хафизе Гайе Еркан. Оттогава турската лира загуби значителна част от стойността си.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии