1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Това са най-скъпите метали в света

Това са най-скъпите метали в света

Златото е чак на пето място

 

Най-скъпите метали обикновено се класифицират като благородни метали. Те се определят като редки и с висока икономическа стойност. Благородните метали са тези, които не корозират или имат много висока устойчивост на корозия. Уникалната химическа природа на благородните метали ги прави много търсени и съответно много скъпи.

Кои са най-скъпите метали?

Калифорний

Най-скъпият метал в света е калифорний. Въпреки че е най-скъпият метал, интересът към него не е толкова голям. Металът има няколко избрани приложения в медицинската индустрия, но всъщност е силно радиоактивен и изключително опасен. Това ограничава основното му използване до производство на ядрена енергия.

Калифорний е изкуствен метал и огромната му цена се дължи изцяло на неговата рядкост и производствени разходи. Ежегодно сепроизвеждат само 30 – 40 микрограма, в лаборатории само в Русия и САЩ, пише британският сайт bullionbypost. Цената на унция метал е стигала 777,5 милиона евро.

Родий

С много по-практично приложение от калифорния и на второ място след него, родият е вторият най-скъп метал.
Много хора може да мислят, че златото или паладият са по-скъпи от родия, но неговият по-голям недостиг и
широките приложения го правят вторият най-скъп метал.

Родият има много приложения; обикновено се използва като обшивка на бижута, особено върху бяло злато. Неговите индустриални приложения също са многобройни; поради високата си отразителна способност, той се използва най-много в осветлението и автомобилното производство. Унция родий е стигал 14,244 евро. Към момента е 4725 долара.

Иридий

Иридият е един от най-редките естествено срещащи се елементи, което обяснява високата му цена. Освен това е изключително твърд, крехък и най-устойчив на корозия и топлина от всички метали. Високата точка на топене на иридия обяснява основното му приложение в производството на запалителни свещи, в допълнение към което се намират нови приложения в електрониката. Цената на унция от метала е 4750 евро.

Паладий

В момента паладият е най-скъпият от четирите основни благородни метала - злато, сребро, платина и паладий. Той е по-рядък от платината и се използва в големи количества за каталитични конвертори в автомобили. Цената на унция е 2,036 евро.

Злато

Днес има огромен набор от приложения за злато. Традицията и уникалния му жълт цвят го прави продължаващ
първи избор за бижута.

Високата електропроводимост на златото означава, че има множество електронни приложения. Неговата висока устойчивост на корозия го прави идеален за медицински и зъбни импланти. Освен всичко това химичният му състав има приложение в много лекарства.

Цената му през последните години расте, като към момента унцията върви около 2,150 долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии