1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Откриха „бяло злато“ за 540 млрд. долара, разположено под гигантско езеро

Откриха „бяло злато“ за 540 млрд. долара, разположено под гигантско езеро

Откритото количество ще е достатъчно за захранване на повече от 382 млн. батерии за електромобили

 

Учени са открили „бяло злато“ на стойност 540 милиарда долара, разположено под огромно езеро. Разположено в южна Калифорния, Солтън сий е най-голямото в щата и се намира на литиев резервоар.

Докато учените знаеха, че химическият елемент е там, те не знаеха точно колко литий има под езерото - и истинското количество е доста изумително.

Миналата година беше разкрито, че всъщност може да има удивителните 18 милиона тона литий – наричан още „бяло злато“ поради стойността и външния си вид – вместо смятаната досега цифра от четири милиона тона.

Това количество би било достатъчно за захранване на повече от 382 милиона батерии за електрически превозни средства, разкрива Unilad.

Истинската цифра беше открита в проучване, финансирано от Министерството на енергетиката (DOE), което изследва Солтън сий, за да се опита да анализира точно колко литий има под огромното водно тяло.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм по-рано описа езерото като „Саудитска Арабия на добива на литий“ – и сега е разбираемо защо. От миналата година един метричен тон литий струва около 29 000 долара. Като се има предвид тази цифра, Солтън сий може да достави стока на стойност 540 милиарда долара.

Един от 22-мата автори на изследването, Майкъл МакКибън, професор по геохимия в Калифорнийския университет, Ривърсайд, каза за техните открития: „Това е едно от най-големите находища на литиева концентрация в света. Според него това може да направи Съединените щати напълно независими от вноса на литий от Китай.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерии