1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Това изображение е най-дълго гледаното в историята

Свят

Ето как и къде се ражда наи-известната снимка в света

Докладите сочат, че до момента над един милиард души от цял свят са видели това изображение. Това е тапетът на работния плот, което се появява по подразбиране в компютърната операционна система Windows XP.

Снимка: Wallpaper Cave

И все пак нито за миг бившият фотограф на National Geographic Чарлз О’Риър не си помислял, че това ще стане една от най-разпознаваемите снимки на планетата. Озаглавено Bliss, изображението изглежда толкова спокойно и перфектно, че повечето хора приемат, че то е дигитална картина. Това обаче наистина е снимка без никакви манипулации и специфична обработка.

Снимка: Wallpaper Cave

Снимката се ражда през далечната 1996 г., когато фотографът Чарлз О’Риър, пътува до къщата на приятелката си в Напа, Калифорния. Поразен от зеленината на тревата, белите облаци и съвършено синьото калифорнийско небе, той спира и веднага вади фотоапарата си.

Снимка: Reddit

„Бях карал по същия маршрут между Напа и Сан Франциско няколко пъти седмица по-рано, но  в деня, когато направих снимката вече беше януари, месецът, когато тревата е най-блестящо зелена.“

Въпреки това тази снимка изобщо не влиза в плановете на О’Риър, който се опитва да документира процеса на производство на вино в долината Напа.

Чарлз О’Риър не е много обнадежден за изображението. За него това е поредната съвсем обикновена снимка. Не след дълго той е информиран от неговата агенция Corbis, че Microsoft е избрала точно това изображение за екран на работния плот по подразбиране на новата тогава система Windows XP. Сумата, която Microsoft е платила за изображението, не е известна, но това е второто най-скъпо изображение до тази дата.

Оттогава няколко фотографи се опитаха да пресъздадат изображението на множество места по света.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии