1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Топ 10 най-големите застрахователни иска, правени някога

Свят
 

Разглеждаме някои от най-големите искове, включително тези, които са резултат от земетресения и цунамито в Индийския океан

Злополуките и глобалните бедствия са причина за едни от най-скъпите застрахователни искове в историята, а ролята на застрахователните полици е да защитят лицата в случай на злополука.

Разглеждаме някои от най-големите искове, правени някога в индустрията, включително тези, които са резултат от бедствия като земетресението и цунамито в Индийския океан.

10. Най-скъпата застраховка за домашни любимци – 21 хил. долара

За да са сигурни, че няма да се случи най-лошото, много собственици на домашни любимци избират да застраховат своите животни. В света има няколко надеждни компании, които предлагат застраховки както за кучета, така и за котки, като дори има обособен PetPlan,  а най-добрите полици включват покритие за ветеринарни такси, евтаназия, болест, развъдници, погребение и кремация.

Най-големият иск за застраховка на домашни любимци в историята беше направен през 2010 г., когато собственикът се е нуждаел от 21 хил. щатски долара, за да плати за операцията на бъбреците на котката си. Според PetMed средната цена на бъбречна операция за котки е между 12 хил. и 15 хил. долара.

Снимка: Getty Images
9. Най-скъпият иск за автомобилна застраховка във Великобритания - 1,2 млн. долара

Автомобилната застраховка е един от най-често срещаните видове и може да бъде доста скъпа в зависимост от тежестта на злополуката. Най-популярните застрахователни компании включват.

Цената на иска за автомобилна застраховка се определя от няколко фактора като степента на щетите, стойността на превозното средство, както и възрастта и опита на водача. Въпреки това, актьорът от Мистър Бийн Роуън Аткинсън държи рекорда за най-скъпа автомобилна застраховка.

През 2011 г. Аткинсън, докато шофира своят ултра рядък суперавтомобил McLaren F1, попада на аквапланинг на пътя, който го хвърля от пътя. В резултат на това застрахователната му компания изплаща световния рекорд от 1,2 млн. щатски долара за ремонти. Първоначално комикът беше платил 640 хил. британски лири за суперколата, но когато я продаде, тя беше оценена на 10,9 млн. Долара.

Снимка: EPA
8. Най-скъпата застраховка за изкуство - 36,3 млн. долара

Мислейки за всички неща, които можете да застраховате, изкуството може би не е нещо, което веднага изниква в ума.

Въпреки това стойността на изкуството през последните години е такава, че много галерии и музеи обмислят да го предпазят от евентуални случаи като кражба.

Най-големият иск за произведения на изкуството е изтеглен през 1994 г., когато три картини са откраднати от художествена галерия във Франкфурт, Германия. Картините, две на английския художник Дж. М. У. Търнър и една на Каспар Дейвид Фридрих, са били заети от галерия „Тейт“ в Лондон и са застраховани за около 17,7 млн. щатски долара.

Застрахователят на галерията плати на „Тейт“ приблизително 36,3 млн. долара, за да компенсира откраднатите произведения на изкуството. Интересното е, че въпреки изплащането на сумата, картините по-късно бяха възстановени и купени от крадците, които ги откраднаха за 318 хил. долара.

7. Най-скъпата застраховка живот - 202.7 млн. долара

През 2014 г. най-голямата животозастраховка в света беше закупена от анонимен милиардер, който живее в Силиконовата долина. Той я купи за около 202,7 млн. долара, за да защити „значителните си активи“.

Снимка: Getty Images
6. Застраховки за терористичната атака от 11 септември - 40 млрд. долара

Близо 3000 души изгубиха живота си при терористичната атака на 9 септември 2001 г., която разруши кулите близнаци на Световния търговски център.

За да покрият финансовите загуби, няколко застрахователни компании бяха принудени да изплатят комбинирани 40 млрд. щатски долара компенсации. Някои от тях са за покрити искове за прекъсване на бизнеса, докато други включват застраховка живот, щети на имоти и превозни средства, отговорност за въздухоплаването и обезщетение за работници.

Снимка: EPA
5. Катастрофата в Индийския океан и цунамито – 1,5 млрд. долара

На втория ден от Коледа през 2004г. имаше подводно земетресение в Индия, което доведе до едно от най-големите цунамита, регистрирани някога. Тогава загубиха живота си 227 898 души, като случаите в Индонезия представляваха 170 хил. от смъртните случаи.

Засегнатите страни от бедствието претърпяха огромни загуби в туризма и риболовната индустрия. Исковете за имуществени щети се оценяват на 1,3 млрд. щатски долара, докато застраховката живот възлиза на 250 млн. щатски долара. Загубите от пътувания бяха оценени на 50 млн. щатски долара, което доведе до общата сума от около 1,5 млрд. долара.

Снимка: iStock
4. Ураганите Катрина, Рита и Уилма – 130 млрд. долара

Застрахователните искове за бедствия включват и сезона на ураганите в Атлантическия океан. Ураганът през 2005 г. доведе до приблизително 3 800 смъртни случая и общо рекордни щети от около 130 млрд. щатски долара. Икономическите въздействия също бяха опустошителни, тъй като цените на суровия петрол скочиха и имаше тежки щети на земеделските култури.

Снимка: iStock
3. Земетресението в провинция Съчуан – 86 млрд. долара

През 2008 г. земетресението, ударило китайската провинция Съчуан, беше най-смъртоносното по рода си, удряло страната след 1976 г. и едно от най-скъпите бедствия в китайската история. Около 68 хил. души бяха убити, а  поне 4,8 млн. останаха без дом, което доведе до около 86 млрд. долара.

Снимка: БГНЕС
2. Пандемията от свински грип – 1,6 млрд. долара

Известна още като H1N1, пандемията от свински грип започна през 2009 г., като експертите прогнозираха, че тя е причинила до 575 хил. смъртни случая само през първата година. Това се равнява на приблизително 4% от 250 000 - 500 000 годишни смъртни случая от грип. Свинският грип произхожда от Мексико и накара почти всички обществени места, включително училища, театри и ресторанти, да затворят. Всеки път, когато хората излизаха навън, те трябваше да носят маска, подобна на коронавируса. Пандемията струва на Обединеното кралство общо 1,6 млрд. долара.

Снимка: БГНЕС
1. Наводнения в Европа и Пакистан – 4 млрд. долара

Наводненията в Пакистан през 2010 г. бяха най-тежките, които страната е преживяла от години. Милиони хора останаха без дом и работа, а 2000 бяха смъртните случаи през първите няколко месеца. Искове за щети за застраховки като имущество, живот и други се оценяват на 4 млрд. долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии