1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Текилата и Маргаритата са напът да изчезнат

Текилата и Маргаритата са напът да изчезнат

На какво се дължи тази опасност?

Климатичната криза застрашава съществуването на един от най-популярните напитки и коктейли в света, именно текилата и Маргаритата. Всеки ден стотици хиляди хора се наслаждават на Маргарита - популярната смес от текила, трипъл сек и сок от лайм.

Но алкохолните напитки на основата на агаве като текила и мекал са изправени пред несигурно бъдеще. Повишаващите се температури и деградацията на земята застрашават прилепа, който опрашва растението агаве, докато високото търсене на текила може да доведе до ограничено предлагане, съобщава Euronews. 

Растенията агаве, които растат в горещите, сухи пустини на Централна Америка - се опрашват от мексиканския прилеп с дълъг нос. „Връзката между прилепите и текилата може да изглежда неясна в началото, но връзката между прилепите и растенията е толкова силна, че изчезването на едното би застрашило оцеляването на другото“, обяснява Bat Conservation International.

Снимка: iStock

Проучване от 2019 г. показа, че „подходящите среди“ за видовете ще бъдат намалени поради изменението на климата. Тъй като броят на прилепите намалява, взаимодействието им с растенията агаве ще намалее със 75 процента, предупреждава проучване.

Тъй като текилата и мекалът стават все по-популярни, местните производители се страхуват, че търсенето ще накара корпорациите да прекалят с обработването на земята.

Стойността на износа на мескал от Мексико скочи до небето от близо 20 милиона долара (19 милиона евро) през 2015 г. до около 63 милиона долара (59 милиона евро) през 2020 г., според официални данни.

„Това прекомерно търсене от национални и международни пазари има последствия. Ако са необходими повече инсталации, разбира се, има повече експлоатация“, каза занаятчийският дестилатор Сосима Оливера.

Въпреки че мекалът и текилата имат сходни методи на производство, някои важни разлики ги отличават.

Текилата се прави със синьо агаве в западния щат Халиско. Мекалът използва други видове - включително високо ценени диви магуи - някои от които отнемат 15 години или повече, за да узреят. Това дълго време за отглеждане означава, че те са особено уязвими към свръхексплоатация.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии