1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Тази пустиня монтира светофари за камили. Ето защо (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тази пустиня монтира светофари за камили. Ето защо (ВИДЕО+СНИМКИ)

Проблемът стана толкова голям, че местните власти измислиха уникално и първото в света решение

 

Едва ли очаквате в пустинята да има светофари изобщо. Но задръстванията с камили са точно това, което се случва сред дюните на планината Мингша и живописното място Crescent Spring Scenic Spot в Китай.

Проблемът стана толкова голям, че местните власти измислиха уникално и първото в света решение, за да попречат на закъснелите туристи да пресекат измежду преминаващите камили.

Снимка: Getty Images

Уникалната система е инсталирана през 2021 г. на популярното място в покрайнините на град Дунхуанг в северозападната китайска провинция Гансу.

Сигналите служат със същата цел като обикновените светофари и показват същите традиционни зелени символи за пешеходци от едната страна. Но от другата страна те показват образ на двугърба камила.

Десетки светофари бяха монтирани по протежение на живописния маршрут, за да позволят на пешеходците да преминават между дългите колони от камили.

Снимка: Getty Images

Когато свети зелената камила, камилите могат да преминават, а когато свети червената камила, камилите спират, за да пропуснат пешеходците.

Въпреки че светофарите работят, за да ускорят язденето на камили през пустинята, това не прави района по-малко натоварен - светофарите сами по себе си се превърнаха в популярна туристическа атракция.

Повече от 3,7 милиона туристи са посетили мястото миналата година, като 42% от тях са избрали да яздят камили.

Живописният район е дом на около 2000 камили, всяка от които транспортира множество туристи на ден

Разходките с камили се управляват от местни селяни, които таксуват около 100 юана ($14 долара) на турист за едночасов преход.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии