1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Червено, жълто, зелено... и бяло? Защо искат да добавят още една светлина на светофара

Червено, жълто, зелено... и бяло? Защо искат да добавят още една светлина на светофара

Колите се променят, но светофарите - не. Защо?

Автомобилите и камионите стават по-умни, а светлините, които контролират потока на трафика вече повече от век, за момента остават същите, но не е ли логично и те да са на прага на голяма трансформация.

Снимка: iStock

Изследователите проучват начини да използват функции в съвременните автомобили, като GPS, за да направят движението по-безопасно и по-ефективно. Тези подобрения биха могли да премахнат изцяло днешните червени, жълти и зелени светлини, давайки контрол на автомобили без шофьор или т.нар. автономни автомобили, казва AP. 

Кой е измислил трите светлини на светофара? 

Светофарите не са се променили много в САЩ през годините. За първи път през 1914 г. в Кливланд е инсталирана "общинска система за контрол на трафика", пише историкът Меган Кейт Нелсън за списание Smithsonian. Задвижвано от електричеството от градската тролейбусна линия, изобретението на инженера Джеймс Ходж включва две светлини: червена и зелена, цветовете, използвани от железопътните линии до този момент, а полицай, който стои в кабинка на тротоара, е трябвало да натисне превключвателя, за да промени сигнала.

Добавянето на жълтата светлина се приписва на полицая от Детройт Уилям Потс, въпреки че като градски служител по онова време е нямал възможността да я патентова. До 1930 г. всички големи американски градове и много по-малки имат поне един електрически светофар.

Снимка: btvnovinite.bg
Защо светофарите имат нужда от промяна? 

Появата автоматизираните превозни средства обаче представя свят от нови възможности за промяна в пътните сигнали.

Сред тези, които преосмислят потоците от трафик, е екип от държавния университет на Северна Каролина, ръководен от инжинера Али Хаджбабай. Вместо да премахне днешните пътни сигнали, той предлага да се добави четвърта светлина, може би бяла, която да се отнася само за автономните превозни средства по пътя.

„Когато стигнем до кръстовището, спираме, ако е червено, и тръгваме, ако е зелено“, каза Хаджбабайе. „Но ако бялата светлина е активна, вие просто следвате превозното средство пред вас.“

По негови думи конкретният цвят не е важен. Текущите светлини дори биха могли да са достатъчни, да речем, като ги модифицираме да мигат едновременно в червено и зелено, за да сигнализират, че се отнасят за автомобили без водачи. 

Използването на такъв подход би било възможно след години, тъй като ще изисква 40% до 50% от превозните средства по пътищата да се управляват автономно.

Дъщерното дружество за самоуправляващи се автомобили на компанията майка на Google - Alphabet стартира напълно автономна услуга за споделено пътуване в Лос Анджелис и Остин, Тексас, дори без добавянето на четвърти светофар.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии