
Грешки, които могат да осуетят всеки опит да превърнете хобито си в бизнес
Как да превърнете страстта си в устойчив бизнес без да изгубите себе си по пътя
Защо цената е толкова висока?
Шафранът, известен със своя отличителен сладко-горчив аромат, се използва за подобряване както на солени, така и на сладки ястия, както и в напитки.
С цена, която може да достигне 40 евро за грам, шафранът е най-скъпата подправка в света, а отглеждането и добива му са не по-малко завладяващи, разкава сръбската медия Денар.
Цената на шафрана е толкова висока поради сложността на неговото отглеждане. За да се получи килограм сушен шафран, е необходимо да се съберат от 150 000 до 200 000 цвята. Всеки цвят съдържа само три „стигми“. Стигми са прахообразни части на цвета, които се берат на ръка, което допълнително увеличава цената на тази подправка.
Шафранът е многогодишно растение, което расте от цвета на "Crocus sativus". Въпреки че се смята за много устойчив, дори на сняг, отглеждането му не е лесно. Цветята цъфтят само три седмици през годината, което прави събирането на реколтата много кратко, но и трудно. Поради това шафранът се събира изключително на ръка, а процесът изисква много труд.
Въпреки че шафранът първоначално е бил култивиран в Гърция, днес той се отглежда в цяла Евразия, Северна Америка и Северна Африка. В Македония шафранът се отглежда в по-малки количества, а специфичните климатични условия в някои региони на страната позволяват производството на тази изключителна подправка. Отглежда се в части от Македония с благоприятни микроклиматични условия, където шафранът намира своята плодородна почва.
Килограм сушен шафран струва около 2000 евро в световен мащаб, докато цената на един грам може да достигне до 40 евро. Тези високи цени не са изненадващи, като се има предвид количеството цветове, необходими за производството на малко количество подправка, както и високите изисквания за труд и специализираните условия на отглеждане.
Шафранът е известен и със своите лечебни свойства. Смята се, че има противовъзпалителни и антидепресантни свойства.
Смята се, че шафранът подобрява настроението, намалява тревожността и дори допринася за здравето на сърцето. Висококачественият шафран има интензивен червено-оранжев цвят и силен аромат. Ако шафранът има блед цвят или слаб мирис, той вероятно не е истински и може да е с по-ниско качество.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
Как да превърнете страстта си в устойчив бизнес без да изгубите себе си по пътя
Където някога са стояли решетки, днес има прозорци към бъдещето
Холивуд харчи цяло състояние за няколко минути екранно време