Коронацията на крал Чарлз III струва на данъкоплатците 72 млн. паунда
52 % от лондончани не смятат, че коронацията трябва да се плаща от данъкоплатците
Луксът на масата си има цена и в тези случаи тя е доста висока - заради специфични качества на храната или пък заради трудното отглеждане
Сред най-скъпите храни попадат специфични видове месо, хайвер, дори подправка. Кои са причините, поради които тези продукти да бъдат толкова скъпи?
В списъка на храни, чиято цена е доста висока, попада специален вид говеждо, което се отглежда в Западна Япония. Говедата ядат с храна, богата на зърнени култури, която допринася за по-високо съдържание на мазнини и крехка структура на месото. То има виока степен на мраморизация – това е шарката на месото и влакната, които се виждат по-него. За постигането им се правят специални масажи на животните, благодарение на което месото става по-крехкоо. Броят на отглежданите такива животни не е голям - около 3000-4000 от тази порода. Цената на месото от този вид е 25-30 долара за унция (една унция=28 грама).
Друга скъпа част от менюто са бели трюфели или трюфели алба. Те растат по дърветата, обменят си захари и други полезни вещества с тях. Около 28 гр от тях струват 250 долара. Причината цената да е толкова висока е главни заради трудния начин на събиране, оглеждане и малките количества, в които съществуват.
Хайверът от белуга е сред най-скъпите кулинарни удоволствия. Цената му е около 830 долара 28 грама. Основната причина да е толкова скъп са неговите невероятни качества. Заради тях обаче белугата се превръща в застрашен вид.
Шафранът пък е сред най-скъпите подправки в света. Всяка тичинка от цветето произвежда едва 3 влакна шафран. Цената за 1 грам е между 10-20 долара. Специалисти предупреждават, че ако се намери по-евтино, вероятно става въпрос за фашификат. Някога е имало смъртно наказание за фалшифицирането на специалната подправка. В България също се произвежда шафран. Отглеждат се специален тип минзухари, чието събиране и изсушаване отнема много време. Работата по отделянето на 3 влакна е толкова прецизна, че се прави с пинсета.
Друга скъпа храна е един много рядък вид гъби, ценени в японската култура. Цената им е висока, защото вид кръгъл червей уврежда боровите дървета, където живеят гъбите и това ги прави много редки. До 1000 долара за килограм достига тяхната цена.
52 % от лондончани не смятат, че коронацията трябва да се плаща от данъкоплатците
Дизайнът се основава на руска междуконтинентална балистична ракета
Потребители си поръчват еднакви продукти за проба и после ги връщат, което е проблем за бизнеса