1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Световната банка оцени на 34,2 млрд. долара щетите от земетресенията в Турция

Световната банка оцени на 34,2 млрд. долара щетите от земетресенията в Турция

Общите разходи за възстановяване могат да се окажат 2 пъти по-големи.

Двете големи земетресения, които удариха Турция на 6 февруари, са причинили преки физически щети за около 34,2 милиарда долара, но общите разходи за реконструкция и възстановяване на страната могат да се окажат два пъти по-големи, съобщи Световната банка, предаде БНР.

Банката изчислява, че катастрофалните земетресения също така ще намалят поне с 0,5% прогнозния ръст на брутния вътрешен продукт на Турция в размер между 3,5% и 4,0%, посочи репортери Умберто Лопес, директор на Световната банка за Турция.

Ситуацията в Сирия, която също беше засегната от земетресенията, беше "наистина катастрофална", отбеляза Анна Бьорде, вицепрезидент на Групата на Световната банка за Европа и Централна Азия.

Банката ще публикува утре отделна оценка за щетите за Сирия от земетресенията.

Снимка: btvnovinite.bg

Бьорде каза, че първоначалната бърза оценка на щетите за Турция от 34,2 млрд. долара е еквивалентна на около 4% от турската икономика през 2021 г., но това не включва косвени или вторични въздействия върху икономическия растеж или от последните трусове в същите райони.

"Нашият опит показва, че нуждите от реконструкция могат да надхвърлят два до три пъти очакваните преки физически щети“, каза тя.

Земетресенията от 6 февруари с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер, които бяха най-смъртоносните в съвременната история на Турция, причиниха смъртта на повече от 44 300 в страната.

Световната банка също така каза, че земетресенията са били последвани от повече от 7500 вторични труса, създавайки най-голямото подобно бедствие, сполетяло Турция от над 80 години.

Снимка: EPA

Докладът на банката за бърза глобална оценка на щетите след бедствия (GRADE) изчислява, че 1,25 милиона души са останали без покрив поради повреда или цялостно срутване на техните жилища.

Най-сериозните щети са нанесени в 11 провинции в Южна Турция, които имат едни от най-високите равнища на бедност в страната и са домакин на повече от 1,7 милиона сирийски бежанци или около половината от общия брой сирийски бежанци в Турция, се казва още в доклада.

Световната банка предостави незабавна помощ от 780 милиона долара за Турция от два съществуващи турски проекта, както и 1 милиард долара по нов проект за спешно възстановяване.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии