1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Какви ще са икономическите последствия от земетресението в Турция

 Щетите от опустошителните трусове тепърва ще се изчисляват, но може да достигнат 2% от БВП на Турция

До 23 млн. души могат да бъдат засегнати от силното земетресение в Турция и Сирия, според Световната здравна организация. Сега вниманието е концентирано върху спасяването на още оцелели, но тепърва ще се изчисляват какви са щетите от мощните трусове. 

Турската лира се срина 

Турската лира се срина до рекордно ниво веднага след земетресението. 1 долар струваше близо 19 лири. По-късно валутата се възстанови от спада, но турската икономика изпитваше сериозни затруднения и  преди сполетялото ги бедствие.

 "За съжаление, турската икономика вече е в бедствено положение, както всички знаем; висока инфлация, бюджетни дефицити, дефицити по текущата сметка и т.н.", коментира Арда Тунджа пред CNBC, икономист,  базиран в Истанбул. 

"Очевидно е, че това земетресение ще окаже голям натиск върху турската икономика от страна на инфлацията, както и върху бюджета", каза той. "Мисля, че ще имаме някои дълбоки, дълбоки последици от това злощастно събитие." 

Щети за над 1 млрд. долара? 

Турските власти все още не са се ангажирали с оценка на щетите от мощните трусове. Според Геоложката служба на САЩ те могат да достигнат 2% от БВП на Турция. Според редица медийни публикации,  щетите най-вероятно ще надхвърлят 1 милиард долара. 

Снимка: Редакторски екип
Ще има ли последствия за туризма? 

Туция е една от най-посещаваните турситичеки дестинации в света. Миналата година е била посетена от близо 30 млн. души. Опустошителното земетресение е далеч от най-посещаваните дестинации, но сред разрушените хиляди сгради в Турция, са и исторически сгради. Срути се и хилядолетня замък Газиантеп, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Какви са щетите върху исторически сгради също тепърва ще се изчислява. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии