1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Ердоган обеща безплатен газ на турците, наш експерт казва възможно ли е това

Ердоган обеща безплатен газ на турците, наш експерт казва възможно ли е това

Ако Турция не привлече сериозни инвестиции, бъдещето й ще е много тежко, обяви Владимир Чуков

Реджеп Ердоган бе преизбран за президент на Турция. Прези изборите той направи някои много смели обещания като- безплатен газ за турски домакинства, възстановяване на всички разрушени сгради от земетресението в рамките на година, увеличеване на заплатите и други. Дали обаче той може реално да изпълни обещанията си?

"Победата на Ердоган означава, че Турция отново избра Изтока. Днешната Турция няма нищо с Турция на Кемал Ататюрк, при когото държавата беше в подем. Днешната Турция върви надолу, това е Турция на Ердоган.", коментира пред businessnovinite.bg арабистът Владимир Чуков.

По думите му Ердоган не е в състояние да изпълни предизборните си обещания. "Просто те няма как да се случат предвид тежкото състояние на държавата. Няма как да има безплатен газ, нито безплатен интернет за младежите, както той обещаваше. Турците, които му вярваха, вероятно ще бъдат много разочаровани. Икономиката на Турция се намира в много тежко състояние. БВП на страната е 900 млрд. долара, а външният дълг е 469 млрд. долара, тоест половината от БВП. Държавата дефакто трябва да се поддържа със заеми", обясни Чуков.

Снимка: Reuters

По думите му турската лира се сриваше все повече през последните години. "Предизборно Саудитска Арабия наля 10 млрд. долара в централната турска банка, за да задържи нивото на лирата известно време. Тя обаче ще продължи да се срива. Сега Ердоган ще направи обиколка на Персийския залив, за да благодари за помощта.", каза още арабистът.

Той е категоричен, че икономическата политикат на турския президент на почива на никаква пазарна логика. "В тази тежка за икономиката на страната ситуация, Ердоган иска да намалява лихвите, а всъщност, за да се подпомогне на икономиката, трябва да се направи обратното- лихвите трябва да се увеличат, както прави Европа. Инфлацията в страната продължава да бъде смазваща. 44% инфлация е пагубна за икономиката. Ако Ердоган не взима постоянни заеми и не привлече големи инвестиции, бъдещето на турците не е никак добро", категоричен е Владимир Чуков. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии