SpaceX и Пентагона с договор за сателитна мрежа за военна употреба Starshield

Технологии

Договорът със SpaceX предвижда предоставяне на услугата Starshield от край до край - потребителски терминали, допълнително оборудване, управление на мрежата и други свързани услуги

Пентагонът е възложил на SpaceX на Елон Мъск първия си потвърден договор за разработваната от него мрежа Starshield - специфична военна версия на сателитната интернет система Starlink на компанията, съобщиха от отбранителната агенция, цитирани от CNBC. 

Говорител на космическите сили потвърди, че на 1 септември на SpaceX е бил възложен едногодишен договор за Starshield с максимална стойност 70 млн. долара. Възлагането е станало заедно с 18 други компании чрез програма, управлявана от службата за търговски сателитни комуникации на Космическите сили.

Снимка: iStock

"Договорът със SpaceX предвижда предоставяне на услугата Starshield от край до край (чрез съзвездието Starlink), потребителски терминали, допълнително оборудване, управление на мрежата и други свързани услуги", заяви говорителят на космическите сили Ан Стефанек пред CNBC.

Компанията представи Starshield миналата година като ново бизнес направление. Пентагонът вече е купувач на ракети на компанията и проявява все по-голям интерес към сателитния интернет Starlink. 

SpaceX е предоставила малко подробности за планирания обхват и възможности на Starshield. Тя рекламира услугата като център на специализирана оферта "от край до край" за националната сигурност с възможности, различни от потребителската и корпоративната мрежа Starlink.

Възлагането на Starshield на SpaceX следва спечеления от нея през юни договор с Пентагона за закупуване на неопределен брой наземни терминали Starlink за използване в Украйна.

Първоначалната фаза на договора за Starshield задължава SpaceX да предостави 15 млн. долара до 30 септември за предоставяне на услуги, които подпомагат 54 военни "партньори в мисии" в различни клонове на Министерството на отбраната, заяви говорителят.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст