Смъртоносните наводнения в Европа: Колко ще струват?

Поройният дъжд от бурята "Борис" продължава да връхлита региона

 

Централна Европа преживява най-големите си наводнения от десетилетия, което се очаква да струва милиарди икономически загуби.

Снимка: Reuters

Първите оценки показват, че цената само на настоящите наводнения може да надхвърли 1 милиард евро, но точните разходи все още не са обобщени, тъй като поройният дъжд от бурята "Борис" продължава да връхлита региона, оставяйки след себе си нарастващ брой жертви и значителни щети, казва Euronews. 

Една оценка предполага, че сметката може да варира от няколкостотин милиона евро до повече от един милиард евро, съобщи Reuters, позовавайки се на ранни оценки на агенцията за кредитен рейтинг Morningstar DBRS.

Снимка: Reuters

Марио Де Чико, вицепрезидент на глобалните застрахователни и пенсионни рейтинги в Morningstar DBRS, каза пред Euronews Business, че „въз основа на най-новата налична информация, най-високите застрахователни загуби биха могли да възникнат в Чехия.

Как са засегнати държавите?

Само наводненията от излезлите от коритата си реки струват 7,8 милиарда евро всяка година и се очаква да се увеличат, тъй като икономиките продължават да растат в райони с висок риск от наводнения и изменението на климата води до по-големи и по-интензивни валежи. Този път наводненията заляха части от Австрия, Чехия, Полша и Румъния и се очаква да засегнат също Словакия и Унгария.

Снимка: Reuters

 

Полското, румънското и австрийското правителство отпуснаха спешни фондове на стойност стотици милиони евро, а чешкото правителство обмисля да промени своя бюджет за 2024 г. поради щетите, свързани с наводненията.

Снимка: Reuters

Като цяло щетите по инфраструктурата, сградите и имуществото и увеличаването на разходите за спасяване и помощ също могат да предизвикат намаляване на производството и икономическата активност, според Grzegorz Dróżdż, пазарен анализатор в Conotoxia Invest.

Как са засегнати фирмите?

Най-големият застраховател в Полша PZU е изправен пред 10% печалба поради искове, свързани с метеорологичните условия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от брокерската компания Ipopema.

Снимка: Reuters

Някои от фабриките и магазините, засегнати от наводненията, затвориха производствени линии, сред които химическият завод BorsodChem в Острава, Чехия, базираният в Чехия производител на напитки Kofola CeskoSlovensko и коксовият завод OKK Koksovny - един от най-големите производители на леярен кокс в Европа - спря производството на химикали.

Трансграничните железопътни услуги са спрени между Полша и Чехия, както и Унгария и Австрия.

Снимка: Reuters

 

Що се отнася до цялостното въздействие върху икономиката, анализаторите от Erste Group очакват ограничено въздействие, добавяйки, че е твърде рано да се види ясно.

Катаржина Рзентаржевска, главен макро анализатор за ЦИЕ на Erste Group, каза пред Euronews: „Например, в Чехия ще видим, че комбинираното икономическо въздействие, свързано с щети върху имущество и производство, може да бъде 0,2-0,5% от БВП с общо въздействие върху растежа на БВП много по-малък, вероятно в долния край на този диапазон."

Снимка: Reuters

Тя очаква, че в краткосрочен план (до края на тази година) индустриалният сектор ще получи негативен импулс във всички страни, засегнати от наводненията, а туризмът в регионите също може да пострада.

Анализаторите също са съгласни, че в дългосрочен план картината е доста различна, тъй като възстановителните работи ще дадат тласък на строителния сектор, добавяйки към БВП в средносрочен хоризонт.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст