1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Служители на OpenAI предупредили борда за огромно откритие преди да отстранят Сам Алтман

Служители на OpenAI предупредили борда за огромно откритие преди да отстранят Сам Алтман

Преди триумфалното му завръщане повече от 700 служители заплашиха да напуснат и да се присъединят към Microsoft

Преди четирите дни в изгнание на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, няколко служители написали съобщение до борда на директорите, предупреждавайки, че са направили откритие, което може да е толкова голямо, че да се смята за пробив в изкуствения интелект, но според тях, може да застраши човечеството, казват двама души, запознати с въпроса, пред Reuters.

Според това официално съобщение алгоритъмът за изкуствен интелект е бил ключов елемент преди отстраняването от борда на Алтман. Преди триумфалното му завръщане повече от 700 служители заплашиха да напуснат и да се присъединят към Microsoft в знак на солидарност с уволнения си лидер.

Източниците цитираха писмото като един от факторите сред по-дългия списък с оплаквания от борда, довели до уволнението на Алтман, сред които бяха опасения относно комерсиализиране на аванси.

Снимка: Reuters

Някои от служителите на компанията смятат, че Q* (произнася се "Кю-стар") може да бъде пробив в търсенето на така наречения общ изкуствен интелект (AGI), според един от източниците. OpenAI определя общия изкуствен интелект като автономни системи, които превъзхождат хората в повечето важни икономически дейности.

Като се имат предвид огромните изчислителни възможности, новият модел успя да реши определени математически проблеми, е посочил служител на компанията. Въпреки че решава математически задачи едва на ниво начален етап на образование, разрешаването им обнадеждава разработчиците за бъдещия успех на Q*, е казал източникът.

Снимка: Reuters

Ройтерс не е успяла да провери възможностите на Q*, описани от източниците.

Изследователите смятат математиката за граница на генеративното развитие на изкуствения интелект. Понастоящем генеративният изкуствен интелект успява да извършва езиков превод чрез статистически прогнози на следващата дума и отговорите на един и същи въпрос могат да варират значително. Развитието на възможността да се решават математически задачи, в които има само един правилен отговор, предполага, че изкуствения интелект ще има по-големи способности за разсъждение, наподобяващи човешкия интелект. Това може да се приложи например към нови научни изследвания, смятат изследователите в сферата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии