1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Карма? Създателят на AI загуби работата си заради него

Карма? Създателят на AI загуби работата си заради него

Главният изпълнителен директор на Microsoft обяви, че Сам Алтман се присъединява към тяхната компания

 

На 17 ноември 2023 г. OpenAI обяви, че Сам Алтман вече няма да бъде главен изпълнителен директор на компанията. Скандал в Силициевата долина, който избухна толкова неочаквано, че в интернет се появиха стотици „злорадстващи“ потребители, според които кармата е виновна, за това, че геният е загубил работата си заради изкуствен интелект.

  • Уволнен или напуснал е Сам Алтман от OpenAI?
  • Малкият гений Сам Алтман
  • Как е основан Open AI?
  • Опасен ли е изкуственият интелект?

В петък бордът на директорите на OpenAI обяви, че Алтман ще се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор и ще напусне борда като това влиза „в сила незабавно“.

В публикация в блог бордът каза, че „вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI“ и добави, че той „не е винаги е откровен в своите комуникации“. Междувременно главният технологичен директор на OpenAI Мира Мурати трябваше да влезе в ролята на временен изпълнителен директор, докато компанията търси постоянен заместник.

Сам Aлтман се върна в офисите на OpenAI в неделя, след като вълната от подкрепа от ръководители, персонал и инвеститори повиши натиска върху членовете на борда да възстановят главния изпълнителен директор, който уволниха в петък.

Само 48 часа след уволнение, което шокира Силициевата долина, Алтман публикува своя снимка, на която носи пропуск за гости на OpenAI, като в поста си в X написа: „за първи и последен път нося такъв“.

Причината за завръщането му не стана ясна веднага, но поддръжниците и ръководителите на рискови проекти в Microsoft споменаха, че има проект 10 млрд. долара, който трябва да се завърши.

А само ден по-късно главният изпълнителен директор на Microsoft обяви, че Алтман се присъединява към тяхната компания.

Конкретните подробности около отстраняването му все още не са разкрити, но днес ще хвърлим поглед върху живота и кариерата му досега.

38-годишният Сам Алтман е израснал в Сейнт Луис, Мисури. Той се научи да програмира и разглобява компютър „Макинтош“, когато е на 8 години.

В скандално изявление пред New Yorker той каза, че наличието на компютър му е помогнало да развие сексуалността си. Алтман се изнася от дома на родителите си, когато е само на 16 години.

„Да израснеш като гей в Средния запад тогава не беше най-страхотното нещо“, казва той пред The ​​New Yorker. „И намирането на чат стаи на AOL беше трансформиращо. Тайните са лоши, когато си на единадесет или дванадесет.“

Алтман учи компютърни науки в Станфордския университет в продължение на две години, преди той и двама негови съученици да напуснат, за да работят на пълен работен ден в мобилното си приложение Loopt, което споделя местоположението на потребителя с приятелите му. Loopt беше част от първата група от осем компании в стартъп ускорителя Y Combinator. Всеки стартиращ бизнес получи 6000 долара на основател, а Loopt беше в една група с Reddit. В крайна сметка Loopt достигна оценка от 175 млн. долара, но не привлече достатъчно интерес, така че основателите го продадоха за 43 млн. долара през 2012 г.

След Loopt Алтман основава рисков фонд, наречен Hydrazine Capital, и събiра 21 млн. долара. Това включва 5 милиона долара, които получава от Loopt, и инвестиция от милиардерът предприемач и рисков капиталист Питър Тийл. Алтман инвестира 75% от тези пари в компании и ръководи кръга за набиране на средства от серия B на Reddit.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии