Следваща спирка: Звездите – ето колко струва да си турист в космоса

Билетите за подобно пътуване са с космически цени

 

Цените на космическия туризъм варират значително, но какво преживяване може да получите за 250 000 долара? Изминаха повече от 50 години от кацането на Луната, а Ричърд Брансън, Илън Мъск и Джеф Безос имат големи планове да завладеят космоса. Ако мечтата ви е да станете астронавт и искате да преживеете едно пътуване в космоса? Ето колко струва билетът:

Кои компании предлагат тези услуги?

Virgin Galactic

Ричард Брансън е основател на компанията Virgin Group. За 250 000 долара можете да си купите място в полета на Брансън SpaceShipTwo. SpaceShipTwo отвежда пътниците на мисия от два часа и половина, издигайки ги на 109 728 метра над Земята. Пътниците ще могат да преживеят четири до пет минути под натиска на нулевата гравитация. След фатална катастрофа през 2014 г., която убива един от пилотите, последват забавяния на много от полетите на компанията. Брансън започна да води космически туристи отново през юни тази година като името на полета е сменено на Galactic 01. Новата цена на билета е 450 000 долара.

 Blue Origin

Компанията на Джеф Безос Blue Origin извърши първия си полет през 2021 г. с четирима граждани на борда, включително Безос, по-малкия му брат Марк и още двама космически пътници на 18 години и 82 години.

Полетите на престижната ракета могат да бъдат безплатни, ако сте поканени от Безос, но могат и да достигнат до 28 млн. долара, според Observer. Точната цена на билета на борда на New Shepard не е известна, но в доклади от 2018 г. се посочва, че може да стигне поне 28 млн. долара.

Space X

Тази година SpaceX добави раздел „Human Spaceflight“ към своя уебсайт, изброявайки четири дестинации, до които клиентите могат да резервират полети: околоземна орбита, Международната космическа станция, Луната и Марс. Според уебсайта на компанията клиентите могат да резервират мисии до околоземна орбита още тази година, а полетите до Международната космическа станция са следващата цел на компанията на Мъск и трябва да стартират през 2025 г. Информацията за цените за мисиите към момента не е налична.

 

Клиентите могат да подадат предложение за проучване по време на тази мисия, което SpaceX ще приеме или отхвърли. Ако бъде прието, кандидатът ще трябва да състави подробен план и ще работи с компанията за финализиране на мисията, обучение на екипажа, сертифициране на хардуер и събиране на данни.

NASA

През 2020 г. по данни на BBC, NASA позволява на туристите да посетят Международната космическа станция на цена от 35 000 долара на вечер. NASA каза, че частни търговски дружества ще бъдат отговорни за определянето на състава на екипажа и гарантирането, че астронавтите отговарят на медицинските изисквания и изискванията за обучение за космически полети.

Двете наети компании са SpaceX на Илон Мъск, която ще използва своята капсула Dragon, и Boeing, която изгражда космически кораб, наречен Starliner.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст