1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Слънчевото затъмнение може да доведе до икономически бум за милиарди (СНИМКИ и ВИДЕО)

Свят

Колко струват специалните очила, с които се наблюдава явлението?

 

Стив Райт разказва, че за първи път е чул за пълното затъмнение на 8 април преди четири години, когато един посетител резервира първата стая за събитието в курорта Jay Peak във Върмонт, пише CBS News. Той си добавя, че никога не е виждал нещо подобно на вълнението на посетителите от затъмнението.

Всички 900 стаи на Джей Пийк са били напълно резервирани за 7 април - на цена от около 500 долара на вечер. За сравнение, миналата година за същия ден курортът е имал около 80 резервации. За 8 април, деня на затъмнението, са резервирани около 800 стаи. 

Рядкото небесно явление се оказва голям стимул за местния бизнес.

Една двойка ще сключи брак на 4000-хилядния връх Джей Пийк по време на затъмнението, а в курорта ще има кавър група на Пинк Флойд, която ще изпълнява "Тъмната страна на Луната". И тъй като се очаква точно преди затъмнението да натрупа повече от метър сняг, скиорите вероятно също ще се отправят към пистите, когато Луната и Слънцето се изравнят. 

Райт заяви, че очаква през уикенда от 5 до 8 април курортът му да реализира толкова приходи, колкото обикновено през целия месец април. 

"Добре рекламирано е, че ще имаме най-добрия изглед към затъмнението - повече от три минути и половина", казва той пред CBS и добавя, че събитието дава тласък не само на Джей Пийк, но и на целия регион, известен с живописните си ферми и ски зони. "Всичко е разпродадено." 

Снимка: Reuters

Пълното слънчево затъмнение не само хвърля сянка в дузина държави, то също така им дава икономическа подкрепа. Според оценка на Perryman Group, фирма за икономически анализи, затъмнението може да донесе финансов тласък от 6 млрд. долара благодарение на увеличените разходи за хотели, ресторанти и пътувания. 

Можете да гледате явлението на живо тук: 

"Удивително е колко силно това е завладяло съзнанието на хората", казва Рей Периман, икономист и главен изпълнителен директор на Perryman Group, пред CBS. "Това събитие ще бъде концентрирано в кратък период от време, но дава възможност на тези градове да се покажат, включително и на по-малките градове." 

Затъмнението вероятно ще разтърси местните икономики, отчасти заради времето, в което се случва, отбелязва Периман. Американците са се върнали към навиците си за пътуване отпреди пандемията, а събитието се случва през пролетта, когато хората са по-склонни да пътуват, отколкото през зимата.

"Съществува и фактът, че няма да има друго подобно затъмнение в продължение на много години", каза той. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии