1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Мъж похарчи 3320 долара, за да види затъмнението от самолет

Мъж похарчи 3320 долара, за да види затъмнението от самолет

До Трин иска да наблюдава явлението от първия ред

Днес, на 8 април 2024 г. част от земното кълбо ще потъмнее за около четири минути, тъй като пълно слънчево затъмнение – астрономическо събитие, при което Слънцето, Луната и Земята са идеално подравнени – напълно блокира слънчевите лъчи. Този път е само 185 км широк, покривайки част от Северно Мексико, САЩ и Югоизточна Канада.

Хората, които пътуват, за да видят затъмнението, понякога дават луди пари за самолетни билети, бензин, нощувка и други. Такъв е мъж на име До Трин на 47 години. Той похарчи 3,320 долара, за да се увери, че ще наблюдава затъмнението от първия ред, пише BBC.

До Трин е пътувал за слънчеви затъмнения и преди. Той е бил на почивка във Франция, за да изживее пътя на затъмнението през 1999 г. Но когато базираният в Амстердам ИТ специалист видя снимка на затъмнение, направена от самолет, той знаеше точно как иска да стане свидетел на събитието днес. „Да преживееш затъмнението на хиляди метра височина – това е просто напълно различна гледка“, казва Трин. Това е нещо, което се случва веднъж в живота.

Снимка: Istock.com

Трин набелязал няколко различни полета, преди да вземе решение за полет на Delta от Сан Антонио, Тексас до Детройт, Мичиган, като плати около 500 долара за вътрешен билет за първа класа, за да получите възможно най-добрата гледка. Но малко след резервацията полетът на Трин беше пренасрочен и изместен от пътя на затъмнението. За щастие той успя да прехвърли билета си на друг полет – полет 1218 на Delta – от Остин, Тексас до Детройт.

Седмици по-късно дойде изненада: Delta обяви, че полет 1218 ще бъде официалният полет за затъмнение на авиокомпанията, опериращ на борда на самолет A220-300, специално избран заради големите му прозорци.

По пътя си Трин ще натрупа няколко сериозни самолетни километри, умишлено резервирайки това, което летците наричат „пробег на километри“ – полет, резервиран с изричната цел за генериране на километри или точки. Първо, той лети от своя град Амстердам до Мадрид; след това лети за САЩ, кацайки в Минеаполис, Минесота. И накрая лети от Минеаполис до Сан Антонио. Общо Трин похарчи около 2500 долара за самолетни билети.

Трин също ще похарчи 700 долара за квартира през уикенда си в Сан Антонио. Също така му се наложи да плати частно споделено пътуване от Сан Антонио до Остин, пътуване, което обикновено отнема около час и половина и струва средно 120 долара, според оценката на уебсайта на Lyft.

Гледайте затъмнението на живо тук

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии