Шофьорска книжка за суперколи: В коя страна ще ви трябва специален документ, за да карате Ferrari?

Свят

Новите правила важат за автомобили с мощност над 370 конски сили

 

От 1 декември 2024 г. желаещите да управляват автомобил с мощност над 370 к.с. на тон ще се нуждаят, съгласно законодателството на Южна Австралия, от шофьорска книжка, наречена U-Class (известна също като Ultra-High Performance Vehicle), съобщава AutoExpress. 

Това означава, че много спортни и суперавтомобили, като Ferrari 296 GTB (557 к.с.), Porsche 991 Turbo S (373 к.с.), McLaren Artura (385 к.с.) и дори Caterham Seven 420 (375 к.с.), могат да бъдат управлявани само от лица с лиценз за клас U.

Човек трябва да кандидатства за такъв лиценз онлайн, да плати такса от 61 долара (приблизително 32 паунда) и да премине онлайн курс. Според Министерството на транспорта и инфраструктурата на Южна Австралия това ще научи водачите "как да управляват безопасно UHPV" и ще разясни предназначението на функции като електронен контрол на стабилността (ESC). Той обаче не изисква провеждането на допълнителен практически изпит за управление. 

Благотворителната организация за безопасност на шофирането IAM RoadSmart посочва, че подобна идея "има своите предимства". Никълъс Лайъс, директор "Политика и стандарти", заяви: "Някои шофьори, които сядат зад волана на такива превозни средства, трудно ще се справят с огромните промени в ускорението, спирането и завиването; затова си заслужава да се обмисли възможността те да бъдат обучавани на по-подходящи умения в Обединеното кралство." 

Макар че може да мине известно време, преди да видим този вид система за издаване на свидетелства за управление в Обединеното кралство - ако изобщо се случи - стъпките за въвеждане на степенувани свидетелства за управление вече са в ход. По-рано тази година депутатът от лейбъристката партия Ким Лидбитър внесе в Камарата на общините законопроект за новите водачи на моторни превозни средства (шофьорски книжки), според който на новоквалифицираните шофьори ще бъде забранено да превозват млади хора през първите шест месеца на шофиране.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст