1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

С още 6 месеца: ЕС удължава санкциите срещу Русия

С още 6 месеца: ЕС удължава санкциите срещу Русия

Те са свързани с ограничения върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, промишлеността, транспорта и луксозните стоки

Съветът на ЕС поднови с още 6 месеца до 31 юли 2024 г. ограничителните си мерки с оглед на продължаващите действия на Руската федерация, дестабилизиращи положението в Украйна, се съобщава на официалния сайт на институцията. 

Тези санкции, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. в отговор на непровокираната, неоправдана и незаконна военна агресия на Русия срещу Украйна.

Понастоящем те се състоят от широк спектър от секторни мерки, включително ограничения върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, промишлеността, транспорта и луксозните стоки. 

Те обхващат също така:

  • Забрана за внос или трансфер на суров нефт по море и някои петролни продукти от Русия към ЕС;
  • Десуифт на няколко руски банки;
  • Спиране на радио- и телевизионната дейност и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни канала.

Освен това бяха въведени конкретни мерки за укрепване на способността на ЕС да противодейства на заобикалянето на санкциите. 

Докато незаконните действия на Руската федерация продължават да нарушават забраната за използване на сила, което е сериозно нарушение на задълженията по международното право, е целесъобразно да се запазят в сила всички мерки, наложени от ЕС, и да се предприемат допълнителни мерки, ако е необходимо, се казва още в позицията на Съвета на ЕС. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии