1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

С още 20% намаляват доставките на газ по "Северен поток"

Свят
 

Цената на природния газ на нидерландската борса вече е с 430% над равнището отпреди година

Очаква се доставките на руски газ през "Северен поток" да намалеят с до 20% от максималния капацитет на тръбопровода поради спирането на още една турбина днес. 

Този поток е основният маршрут за износ на газ от Русия към Европа. 

Страните от Европейския съюз, които се подготвят за по-нататъшни съкращения на доставките на руски газ, одобриха спешен план за ограничаване на търсенето в сряда, след като сключиха компромисни споразумения за ограничаване на намаленията за някои страни с до 15%.

В очакване днес "Газпром" да ограничи още по-драстично доставките за Германия по тръбопровода "Северен поток", вчера цената на природния газ на нидерландската борса се покачи с 10% и вече е 430% над равнището отпреди година.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се опитва да "тероризира" Европа с високите цени на природния газ. Той призова Европейския съюз да засили в отговор икономическите санкции срещу Кремъл.

"За всички е ясно, че това е умишлен ценови терор на Русия срещу Европа. С помощта на Газпром Москва прави всичко, за да направи тази зима най-тежката за европейските страни. Необходимо е да се отговори на терора - да се отговори със санкции", каза Зеленски. 

Административният съвет на Европейската инвестиционна банка одобри финансова подкрепа за Украйна от 1,59 млрд. евро за нейната инфраструктура и неотложните нужди на страната. От тях 1 млрд. и 50 млн. ще бъдат отпуснати веднага. Втората част от 540 млн. евро ще помогне за възстановяването на основни услуги и на критична инфраструктура, подсилване устойчивостта на страната и в подкрепа на икономическата стабилност. Средствата няма да се насочват към зоните на бойни действия или към територии, които не се контролират от правителството на Украйна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии