1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Руската "Роснефт" обяви спад с 15% в приходите си за годината

Свят

През септември Германия постави подразделение на "Роснефт" под попечителството на индустриалния регулатор

 

Най-големият руски производител на петрол "Роснефт" заяви, че печалбата му за първите двете месеца на годината е засегната негативно от прехвърлянето на активи в Германия, след като немските управляващи поеха контрола върху голяма петролна рафинерия, собственост на Русия, съобщава Reuters.

"Роснефт" посочи, че нетният приход за деветте месеца от началото на 2022 г. е била в размер на 591 млрд. рубли (9,4 млрд. щатски долара), като това е спад с 15% спрямо рекордните 696 млрд. рубли, отчетени за същия период на 2021 г.

Защо приходите на компанията намаляват?

През септември Германия постави подразделение на "Роснефт" под попечителството на индустриалния регулатор, поемайки бизнеса на рафинерията PCK в град Швед, доставяща 90% от горивото на Берлин, на фона на руската военна инвазия в Украйна, която провокира енергийна криза на стария континент, казва БНР.

В сряда "Роснефт" заяви, че най-значителното отрицателно въздействие върху приходите идва от прехвърлянето на активите на компанията в Германия към външно управление на Федералната мрежова агенция (FNA), което доведе до признаването на допълнителна загуба от 56 милиарда рубли.

Прехвърлянето на активи също така доведе до намаление на паричните средства със 76 милиарда рубли.

Чиста печалба

"Роснефт" посочи, че печалбите на енергийния гигант преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) са се увеличили с 21,8% през януари - септември до рекордните 2,01 трилиона рубли, а капиталовите разходи са нараснали до 12 млрд. долара от 9,3 млрд. долара през 2021 г. въпреки въздействията, причинени "от външни фактори и незаконни ограничения".

Производство

Руската държавна петролна компания "Роснефт" посочи, че "приходите от продажби и приходите от асоциирани предприятия и съвместни предприятия" през деветте месеца до септември включително  са се увеличили с 19,1% до 102,3 млрд. долара в сравнение със същия период на миналата година.

Компанията също така каза, че нейното деветмесечно производство на въглеводороди за 2022 г. е достигнало 4,97 милиона барела петролен еквивалент на ден, което е увеличение с 2,2% на годишна база.

"През първите девет месеца на 2022 г. компанията увеличи производството на въглеводороди и успешно оптимизира каналите за дистрибуция: доставките на петрол за Азия нараснаха с около една трета и напълно компенсираха спада в доставките за европейски купувачи“, коментира председателят на Управителния съвет на "Роснефт" и главен изпълнителен директор Игор Сечин.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии