1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Петролът и газът продължават да поевтиняват

Свят

Причината е, че се очаква сравнително топло време

Петролът и газът продължават да поевтиняват за втора поредна сесия на търговия с оглед на прогнозите за по-високи температури в Европа и влошаващите се глобални икономически перспективи.

Декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват през късната следобедна европейска търговия с 5% към 108 евро за мегаватчас, задълбочавайки спада с 8% в сряда, тъй като метеорологичните прогнози сочат за по-високи от обичайните температури на стария континент, сигнализирайки, че началото на активния отоплителния сезон в региона може да бъде отложен за по-късно, съобщава БНР.

По-топло време се очаква в Скандинавия, докато температури над нормалните се очакват през следващата седмица за югозападна Европа, се казва в доклад на компания за космически технологии -  Maxar Technologies.

Търговците следят отблизо метеорологичните тенденции, тъй като газовите хранилища в Европа са почти пълни, което трябва да служи като буфер за студените зимни месеци. Мекото време и силните потоци на втечнен природен газ облекчиха опасенията за доставките през последните седмици, но запасите могат бързо да бъдат изчерпани, ако внезапно застудяване увеличи търсенето.

Няколко анализатори прогнозират, че Европа ще може да премине през първата си зима с ограничени руски доставки, ако времето остане меко. Но нестабилността остава и цените на газа все още са повече от три пъти над средните за последните пет години. Експерти и редица европейски власти продължават да призовават населението да пести енергия.

"Намираме се в по-добра ситуация, но това не означава, че трябва да се отпуснем", каза в четвъртък Катрин Макгрегър, главен изпълнителен директор на Engie, по време на икономически форум на Блумбърг в Сингапур. "По отношение на цените може да се очаква продължителна нестабилност", добави тя.

Междувременно Европейският съюз продължава разговорите за начини за ограничаване на скоковете в цените на газа преди срещата на енергийните министри следващата седмица. Точните параметри за задействане на т. нар. "пазарен коригиращ механизъм" при търговията на нидерландския газов хъб TTF ще бъдат фиксирани предварително, за да се избегнат дългите процедури за вземане на решения, според документ на Европейската комисия, споделен с държавите членки във вторник.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии