1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Русия е „изключително загрижена“ за кризата в Близкия изток, но няма планове да се обажда на Израел

Свят

В събота руското външно министерство призова двете страни да постигнат прекратяване на огъня, Зеленски също отговори

Украйна и Русия свикнаха да бъдат в центъра на глобалното медийно внимание след 19 месеца война, но това се промени през уикенда, след като ислямистката групировка “Хамас” предприе най-смъртоносната атака срещу Израел от десетилетия, казва CNBC.

Над 1000 души вече са загинали както в Израел, така и в Газа, след като Израел започна ответни въздушни удари на палестинската територия. В понеделник Израел заяви, че все още се бори срещу екстремисти на "седем до осем места" на собствената си територия и съдбата на стотици заложници, взети от бойци на “Хамас”, остава неизвестна.

Русия традиционно следва фината дипломатическа комуникация между Израел и арабските страни и в събота руското външно министерство призова двете страни да постигнат прекратяване на огъня.

Русия вероятно ще се опита да използва избухването на насилие в Израел, за да отвлече вниманието от операциите си в Украйна, казаха анализатори от Института за изследване на войната в събота. Кремъл заяви в понеделник, че е "изключително загрижен" от ситуацията, но каза, че руският президент Владимир Путин все още не планира да се свърже с израелски или палестински официални лица, за да обсъди кризата със сигурността.

Снимка: EPA

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев ще подкрепи Израел, докато се бори срещу „Хамас“, която беше определена като терористична групировка от САЩ, Великобритания и ЕС.

Киев заяви, че Русия планира да започне кампания за дезинформация, за да дискредитира Украйна в Близкия изток, като твърди, че Москва планира да разпространява информация, че Украйна е доставяла оръжие на бойците на „Хамас“, добавя CNBC.

Разузнавателният отдел твърди, че руската армия е предала на "Хамас" "трофейни оръжия, произведени в САЩ и страните от ЕС, които са били заловени по време на военните действия в Украйна".

Снимка: EPA

„Следващата стъпка, според плана на руснаците, трябва да бъдат фалшиви обвинения с участието на украинските военни в предполагаемата редовна продажба на западни оръжия на терористи.

„Като част от кампанията за дезинформация на Кремъл, тези фалшификати трябва да формират основата на редица „разобличителни публикации“ и „разследвания“ в западните медии“, добави разузнавателният отдел.

Според CNBC все още не са предоставени доказатекства за твърденията и информацията няма как да бъде потвърдена.

Снимка: EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху в неделя, като предложи своята подкрепа и съболезнования за убитите при смъртоносни атаки, избухнали в страната, след като „Хамас“ предприе широкомащабна атака в събота.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии