Русия атакува зърнени пристанища по Дунав - цените на борсата вървят нагоре

Свят

71% от земята на Украйна е земеделска

Руски дронове са атакували украински пристанища на река Дунав, унищожавайки инфраструктурата за съхранение на зърно, пише BBC.

Дунав е ключов експортен маршрут за Киев, откакто Русия се оттегли от сделката, позволяваща на Украйна да превозва пшеница, царевица и други продукти през Черно море.

Унищожен е и склад за зърно в черноморския пристанищен град Одеса, който е атакуван почти всяка нощ. Длъжностни лица казват, че повече от 60 000 тона зърно са били унищожени през последната седмица.
На глобалните пазари цената на зърното се повиши с 8% в рамките на един ден след оттеглянето на Русия от сделката за зърно на 17 юли.

Ръководителят на Одеса Олег Кипер, чийто регион обхваща и дунавските пристанища Рени и Измаил, каза в канала си в Telegram, че Русия е атакувала инфраструктурата там в продължение на четири часа с ирански дронове.

По думите му са унищожени хангар за зърно и резервоари за съхранение. Други местни власти казват, че три склада са били бомбардирани.

Три дрона от около 15, участващи в атаката, бяха унищожени от противовъздушната отбрана, добави Кипер.

Дунав, както и пътни и железопътни маршрути от Украйна до Полша, Румъния и други съседни страни, са разработени като канали за износ след руската инвазия.

Два милиона тона зърно са били изнесени по река през изминалата година, в сравнение с 600 000 предходната година.
Но всички тези маршрути успяха да прехвърлят само част от това, което Украйна трябва да изнесе, и са много по-скъпи логистично, отколкото по море.

Износът през Източна Европа също предизвика гняв сред фермерите в съседните страни, където украинското зърно наводни пазарите и свали цените.

Украйна, често описвана като житницата на Европа, е седмият по големина износител на пшеница в света и 71% от нейната земя е земеделска.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст