1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Приключения с балон: Рекорден брой туристи в Кападокия през тази година

Свят

Милиони туристи посещават популярната дестинация, а местните бизнеси се опитват да отговорят на нарастващото търсене

Известна с разходките с балон, Кападокия, една от най-популярните туристически дестинации в Турция, очаква да посрещне рекорден брой посетители до края на годината, особено благодарение на туристите, пристигащи от Китай, който позволява организирането на туристически пакети, пише Daily Sabah. 

Снимка: Ладислав Цветков

Включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1985 г., известният регион в централната част на Турция привлича туристи от всички краища на света с естествените си скални образувания, подземни селища, изсечени в скалите исторически манастири, бутикови хотели и екскурзии с балон с горещ въздух. 

По данни на Министерството на културата и туризма през периода януари-септември миналата година музеите и археологическите обекти в Кападокия са посрещнали около 2 544 909 посетители, а през същия период на тази година те са били 3 053 827.

Снимка: iStock

Представители на индустрията прогнозират, че може да бъде постигнат нов рекорд по брой посетители, като по този начин ще бъде надминат рекордът от 4 192 070 посетители, поставен през 2022 г. 

В неотдавнашното си интервю за Анадолската агенция (АА) Якуп Динлер, генерален секретар на Турската федерация на хотелиерите (TÜROFED), заяви, че интересът както на местните, така и на чуждестранните туристи към Кападокия се увеличава всяка година.

Снимка: iStock

Динлер също така спомена, че одобрението на Китай за откриване на пакетни туристически пътувания се очаква да стимулира туризма през последните три месеца на годината. 

"Ако успеем да достигнем приблизително 50 000 китайски посетители и да преразгледаме данните за края на годината, можем да постигнем още по-добро приключване на годината", каза Динлер.

Снимка: iStock

Той коментира и целта за достигане на 350 000 посещения от Китай през следващата година, постигната още през 2019 г., като заяви, че според тях това ще допринесе значително за регионалния туризъм заедно с други туристи от Далечния изток.

Снимка: iStock

Мустафа Дурмаз, председател на Кооперацията за развитие на туризма в Гьореме, заяви, че почти всички туристи, които посещават региона, посещават и град Гьореме. Той спомена, че туристическата индустрия се опитва да отговори на нарастващото търсене всяка година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии