Разследване: Продавачи на сладолед перяли парите на италианската мафия

Разследване: Продавачи на сладолед перяли парите на италианската мафия

„Ндрангета“ се смята за една от най-големите и мощни престъпни организации в Европа, която засенчи сицилианската мафия

Властите в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия съобщиха, че трима мъже са получили обвинение за пране на пари на пари. Според информация на DW те са използвали салон за сладолед в малкия град Зиген, за да „изперат“ пари на италианската мафия.

Какви са обвиненията?

Прокуратурата в Дюселдорф обвинява мъже на възраст между 25 и 39 години, че са управлявали салона под ръководството на високопоставен член на престъпната група „Ндрангета“ от южната част на Калабрия в Италия.

Твърди се, че мафиотският бос е инвестирал около 400 000 евро (430 000 долара) в салона.

„В замяна се твърди, че салонът за сладолед е бил използван за пране на незаконните печалби от наркотици на „Ндрангета“, а също и като логистична база в Северен Рейн-Вестфалия“, казаха прокурорите.

Снимка: bTV

Ежедневните приходи са прехвърляни на други членове на „Ндрангета“ в Италия. Германските прокурори казват, че италианските власти смятат основния мафиотски контакт за "водеща фигура в международната търговия с кокаин".

Какви присъди могат да получат заподозрените?

Тримата са обвинени и за участие в чужда престъпна организация от декември 2016 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Членството в чуждестранна престъпна организация се наказва с присъда от шест месеца до пет години затвор в Германия. Груповото пране на пари чрез търговски предприятия се наказва с присъда лишаване от свобода от шест месеца до десет години.

Снимка: btvnovinite.bg

Заподозрените бяха арестувани при спецакция през май миналата година като част от по-широка операция и оттогава са в ареста.

Колко голямо беше разследването?

Цялостното разследване, което доведе властите до салона, е започнато през юли 2020 г. от италианските правоприлагащи органи и включваше трансгранично сътрудничество.

Снимка: bTV

Натискът срещу италианската мафия вече доведе до арестуване на над 100 души при акции, проведени също в Белгия, Франция, Италия, Португалия и Испания.

В Германия имаше акции в провинциите Бавария, Тюрингия, Райнланд-Пфалц и Саарланд, като повече от 30 заподозрени бяха арестувани по неизпълнени заповеди.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ндрангета“ се смята за една от най-големите и мощни престъпни организации в Европа, която засенчи сицилианската мафия, транспортирайки кокаин на стойност десетки милиарди евро от Южна Америка до Европа през последните десетилетия.

Във ВИДЕОТО припомняме каква е връзката на „Ндрангета“ и с България!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст