1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Владимир Путин ще ограничи страните към които се изнася зърно от Украйна

Свят
 

Русия сключи сделката през юли, с посредничеството на Турция и ООН

Руският президент Владимир Путин предупреди за задаващата се глобална продоволствена криза и каза, че ще обсъди промени в сделката за зърно с Украйна, за да ограничи страните, които могат да получават пратките.

По думи на Путин Москва е направила всичко възможно, за да гарантира, че Украйна може да изнася своето зърно, но че проблемите на световния пазар на храни вероятно ще се засилят и че се задава хуманитарна катастрофа.

Той съобщи, че Русия е подписала сделката през юли, с посредничеството на Турция и ООН, и уговорката, че тя ще помогне за облекчаване на скока на цените на храните в развиващия се свят, но вместо това богатите западни държави се възползват от договорката.

„Ако изключим Турция като страна посредник, тогава почти цялото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в най-бедните развиващи се страни, а в страните от Европейския съюз“, каза Путин на икономически форум в източния град Владивосток.

Той допълни, че 87 кораба, превозващи 60 000 тона продукти, са отишли ​​в бедни страни, и обвини Запада, че действа като колониални държави.

"За пореден път развиващите се страни просто бяха измамени и продължават да бъдат измамени. Очевидно е, че с този подход мащабът на проблемите с храните в света само ще се увеличи... което може да доведе до безпрецедентна хуманитарна катастрофа."

Путин каза, че ще разгледа "ограничаването на дестинациите за износ на зърно и други храни" и ще обсъди идеята с президента на Турция Тайип Ердоган, който помогна за посредничеството на сделката за отключване на износа от южните пристанища на Украйна през юли.

Няколко висши руски служители, включително външният министър Сергей Лавров, заявиха през последните 24 часа, че Москва не е доволна от условията на сделката и че Западът не изпълнява задълженията си.

Москва твърди, че й е било обещано премахването на някои логистични санкции, които според нея нарушават собствения ѝ износ на селскостопански продукти и торове, в замяна на облекчаване на военната блокада на южните пристанища на Украйна, за да позволи на хранителните товари да напуснат нейните пристанища. Лавров каза, че не е видял опит от Запада за облекчаване на ситуацията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии