1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Приживе Навални разкри мащабна схема, от която руски вицепремиер прави милиони

Приживе Навални разкри мащабна схема, от която руски вицепремиер прави милиони
 

Схемата касае 50 млрд. рубли и бизнес с ваксини

 

Днес, на 16 февруари почина един от най-изявените руски опозиционери Алексей Навални. Той бе яростен критик на Кремъл като неведнъж е обявявал публично, че е разкривал престъпления, извършени от Владимир Путин и хора свързани с него. 

Едно от последните неща, които обяви приживе Навални бе голяма корупционна схема около пандемията и ваксините срещу коронавирус.

Изнесената информация разкрива недвижимите имоти и активите на семейството на вицепремиера на руското правителство Татяна Голикова. Според екипа на Навални Голикова и съпругът ѝ - бившият ръководител на Министерството на промишлеността и търговията Виктор Христенко, притежават голям брой скъпи недвижими имоти както в Русия, така и в чужбина. Разследващите оценяват общата сума на семейните активи на 50 милиарда рубли.

Ето какво пише в статия, пусната на страницата на Навални:

"Милиони души са починали в Русия по време на пандемията от коронавирус. Огромен брой от тях умряха от ужасна смърт: без да имат време да стигнат до интензивно лечение, без да чакат линейка или опашка за вентилатор.

Причините за смъртта им са били укривани, поставяни са фалшиви диагнози, правени са статистики. Милиони хора загубиха работата си, фалираха и предприятия затвориха. Някои семейства буквално нямаха от какво да живеят. Нямаше съществена подкрепа от държавата. Някой е отговорен за това. Някой направи пари от това.

Коронавирус, ваксинация, Спутник, лекарства и детски ваксинации. От това едно руско семейство, семейство чиновници, спечели милиарди рубли. Те изградиха идеална система, при която главата на семейството от името на държавата решава кога, с какво и как да ни лекува. Безупречна корупционна схема, гарантирано забогатяване, идеално престъпление, което днешната ни героиня върши години наред под носа ни.

Татяна Голикова, заместник министър-председател на правителството. Бивш министър на здравеопазването. Ръководител на Оперативния щаб за борба с коронавируса. Основният човек в борбата с коронавируса и всъщност цялата медицина в Русия.

Всеки ден в страната се раждат 3480 души. Всяка минута точно сега се раждат по три бебета. От първите минути на живота си те попадат в сложна система от медицинска и социална подкрепа. Преглеждат се, лекуват се, при необходимост се ваксинират срещу дифтерия, магарешка кашлица, тетанус и полиомиелит. И Голикова прави пари от това. Всеки ден, за съжаление, някой се разболява. Сърдечно-съдови заболявания, онкология. Тези хора се лекуват. И семейството на вицепремиера Голикова прави пари от това.

Според Световната здравна организация Русия е на първо място в Европа по брой нови случаи на ХИВ. Това е истинска епидемия. Всяка година 70 хиляди души се оказват ХИВ позитивни. Те трябва да бъдат лекувани, лекувани до края на живота си - Голикова прави пари от това.

И разбира се, коронавирус. Защо Русия никога не е имала ваксините, които използва целият свят? Защо, въпреки милионите смъртни случаи и недоверието към Спутник, чуждестранните ваксини никога не бяха допуснати в Русия? Всичко е просто: защото семейство Голикова прави пари на Спутник". 

Сътрудниците на Навални смятат, че тя е използвала позициите и правомощията си за лично облагодетелстване. Това се е случвало и през сина на Виктор Христенко от първия му брак - бизнесмена Владимир Христенко. Той е президент на фармацевтичната компания "Нанолек", която освен всичко друго произвежда и ваксини. Твърди се, че покровителството на Голикова е позволило на компанията да получи държавна поръчка. Фирмите на Христенко-младши, според разследването, също са свързани с компанията Generium - най-големият производител на ваксината Sputnik V.

Ето какво още казва разследването:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии