Преди медицински сестри, днес начело на взводове: Колко жени се бият в Украйна?

Преди медицински сестри, днес начело на взводове: Колко жени се бият в Украйна?

В края на 2023 г. Министерството на отбраната на Украйна одобри първата бронежилетка, съобразена с женската анатомия

 

Повечето от мъжете във взвода на Оксана Рубаняк са поне с 10 години по-възрастни от нея, казва CNN. Преди войната наличието на млада жена начело на украински военни част, съставена изцяло от мъже, са по-скоро рядкост. Но докато взводът се подготвя за разгръщане на фронтовата линия, неща като пол и възраст вече нямат толкова голямо значение.

Снимка: iStock

Броят на жените в украинската армията се е увеличил значително, откакто Русия започна войната в Украйна през февруари 2022 г. Според CNN в момента повече от 62 000 жени служат във въоръжените сили на Украйна. Сред тях е и двадесет и една годишната Оксана Рубаняк.

Снимка: iStock

Тя е едва на 19 години, когато се присъединява към украинската армия като доброволец. Служи близо до Бахмут и, както тогава, така и сега, е единствената жена във взвода си. Тя работи с тежка картечница и въпреки че прави всичко, което правят мъжете, тя казва, че някои от тях често се опитват да я спрат да носи тежки оръжия.

Жените в армията на Украйна

В Украйна няма задължителна военна служба за жени (онези с медицински дипломи обаче трябва да се регистрират в местните наборни центрове). Затова всички жени в редиците на украинците се присъединяват към тях доброволно.

Снимка: iStock

След началото на войната на Русия в Украйна през 2014 г. във въоръжените сили на Украйна е имало почти 50 000 жени, 16 500 от които са на редовна военна служба. Този брой се увеличава с 40% след началото на войната.

Снимка: Reuters
Към януари 2024 г. жените съставляват 7,3% от въоръжените сили на Украйна, като това означава, че те са повече от 62 хиляди, казва сайтът war.ukraine.ua.

Според същия източник жените-офицери са повече от 7000, почти 12 000 са на подофицерски длъжности, 23 000 жени са войници и 1300 жени са кадети. Над 5000 жени заемат ръководни длъжности в украинската армия, а над 13 000 са получили статут на бойци.

В боевете на първа линия в момента участват над 4000 жени.

Снимка: iStock
Промени във въоръжените сили на Украйна

През последните няколко години в Украйна се наблюдават значителни промени по пътя към равенството между половете във въоръжените сили. Според Министерството на отбраната на Украйна страната е премахнала официалните ограничения за достъп на жените до всички длъжности в армията.

Така, докато по-рано украинските жени са служили предимно като медицински лица, комуникатори, счетоводители, чиновници и готвачи, сега могат да бъдат шофьори, гранатометчици, командири, заместник-командири на разузнавателни групи, картечари и снайперисти наравно с мъже.

Снимка: iStock

Бизнес Видео Подкаст