Пионери в областта на изкуствения интелект печелят Нобеловата награда по физика

Свят

Ето какво е иновативното им откритие

 

Двамаta пионери в областта на изкуствения интелект – Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън – спечелиха Нобеловата награда за физика за подпомагане при създаването на градивните елементи на машинното обучение, което революционизира начина, по който работим и живеем, но също така създава нови заплахи за човечеството, каза един от победителите, цитиран от АП.

Снимка: Reuters

Хинтън, който е известен като кръстника на изкуствения интелект, е гражданин на Канада и Великобритания и работи в университета в Торонто, а Хопфийлд е американец, работещ в Принстън.

„Тазгодишните двама Нобелови лауреати по физика са използвали инструменти от физиката, за да разработят методи, които са в основата на днешното мощно машинно обучение“, каза Нобеловият комитет в прессъобщение.

Елън Мунс, член на Нобеловия комитет към Кралската шведска академия на науките, каза, че двамата лауреати са "използвали фундаментални концепции от статистическата физика, за да проектират изкуствени невронни мрежи, които функционират като асоциативни спомени и намират модели в големи масиви от данни".

Тя каза, че такива мрежи са били използвани за напредък в изследванията във физиката и „също така са станали част от нашето ежедневие, например в разпознаването на лица и езиковия превод“.

Снимка: Reuters

 

Хинтън прогнозира, че изкуственият интелект в крайна сметка ще окаже „огромно влияние“ върху цивилизацията, като ще донесе подобрения в производителността и здравеопазването.

Нобеловият комитет, който почете науката зад машинното обучение и изкуствения интелект, също спомена опасения относно възможната му обратна страна. Мун каза, че макар да има „огромни ползи, бързото му развитие също породи опасения за нашето бъдеще. Колективно хората носят отговорността за използването на тази нова технология по безопасен и етичен начин за най-голяма полза за човечеството."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст