Пет европейски градове с най-екологичен публичен транспорт

Свят

Проучване сравнява транспорта в 24 града в цяла Европа

 

Пътуването по по-екологичен начин е важно съображение за всички нас днес и е особено важно, когато се придвижваме из градове, известни със своя трафик и замърсяване. Ново проучване разкри първите пет града в Европа, които предлагат най-екологичните възможности за транспорт.

Проучването на Световния конгрес на Smart City Expo откри кои градове влизат в списъка, съобщава Euronews. Ограничаването на въглеродните емисии е глобален приоритет и Европа се стреми да намали емисиите от автомобили с 55% до 2030 г.

Кои градове в Европа имат най-екологичния транспорт?

Градовете са класирани по техните споделени велосипедни схеми, велосипедни маршрути, автобусни билети, дали имат електрически автобуси, брой електрически автомобили и точки за зареждане. Изследването също така взе предвид нивата на замърсяване на въздуха във всеки град, както и броя на летищата.

Лондон печели при електрическите автобуси, но се проваля при летищата

Снимка: Istock.com

Лондон решително оглавява списъка с индекс от 5,87 от десет и бе похвален за ангажимента си към екологичния транспорт. Той не само може да се похвали с около 80 000 електрически превозни средства и огромна мрежа от над 11 500 EV зарядни устройства, но и с автопарк от близо 1400 електрически автобуса.

 

Амстердам: Велосипедната столица е добре настроена и към електромобилите

Снимка: iStock

Амстердам е известен със своята култура на колоездене.На второ място с резултат 5,71 от десет, холандската столица е дом на впечатляващите 858 км велосипедни алеи, както и пет обществени опции за велосипеди под наем.

Той също така предлага около 13 549 EV зарядни станции, което показва, че Амстердам се грижи както за велосипедистите, така и за шофьорите, които искат да използват електрически превозни средства и да подобрят своя въглероден отпечатък.

 

Виена: Споделени велосипеди и подходящи пътеки

Снимка: MuseumsQuartier Wien © Ali Schafler

Столицата на Австрия си осигурява третото място с оценка 5,70 от 10. Установено е, че Виена насърчава устойчивия транспорт чрез своите обширни 1300 км велосипедни алеи заедно с впечатляващите шест компании за велосипеди под наем. Освен това разполага с флот от 150 електрически автобуса, както и само с едно летище, което улеснява хората да избират по-екологични транспортни опции.

 

Берлин: Велоалеи изобилие, но автобусите не са евтини

С оценка 5,52 от 10 Берлин е на четвърто място. Германската столица има около 30 000 електрически превозни средства по пътищата, както и повече от 3500 станции за зареждане на електрически автомобили.

Проучването разкри, че градът демонстрира ангажимент към екологичния транспорт, въпреки средната автобусна цена от 3,20 евро - една от най-високите сред 24-те изследвани държави. Берлин обаче разполага и с 1000 км колоездачни маршрути и 6 опции за велосипеди под наем, което означава, че е привлекателен избор както за еко-съзнателните и активни жители.

Хелзинки: Столицата на най-щастливата нация има чист въздух

Челната петица завършва с резултат 5,36 от 10, Хелзинки. Финландската столица може да се похвали с най-дългите велосипедни маршрути от всички анализирани градове - 1300 км.

 

Освен това е дом на повече от 25 000 електрически превозни средства, 146 зарядни станции за електромобили и флот от 428 електрически автобуса. Има най-ниското ниво на замърсяване на въздуха от всички изследвани градове, което затвърждава Хелзинки сред най-зелените транспортни градове.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Бизнес Видео Подкаст