1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Заделяме повече пари, ако искаме да почиваме в Гърция през лятото (ВИДЕО)

Заделяме повече пари, ако искаме да почиваме в Гърция през лятото (ВИДЕО)

Цените за нощувки ще бъдат с между 18 и 25% по-високи, увеличения има и в ресторантите и заведенията

По-скъпа ще бъде почивката на гръцкото море тази година. Това показва проучване на businessnovinite.bg.

Снимка: bTV Бизнес екип

Цените за нощувки ще бъдат с между 18 и 25% по-високи спрямо летния сезон през 2022 г. Увеличение има и в ресторантите и заведенията.

Данните показват, че нощувка в петзвезден комплекс в южната ни съседка средно може да ни излезе 180 евро. Търсенето в луксозния сегмент обаче бележи ръст това лято. В пъти по-скъпи може да струват нощувките и на места като остров Санторини или Миконос, например.

Снимка: bTV Бизнес екип

Цените варират и спрямо това дали е включена закуска и дали има басейн в комплекса. Най-бюджетните варианти пък започват от 40 евро. Ръст има и в цените в заведенията - вечеря за двама в среден клас ресторант, излиза между 45 и 50 евро.

Снимка: bTV Бизнес екип

Междувременно, отчетената в страната инфлация за април е 3%, като това е най-ниската стойност от септември 2021 г. насам.

Гърция даде официален старт на летния туристически сезон на 1 май. Очакванията са рекорден брой туристи да посетят страната през 2023 г. в сравнение и с предпандемичната 2019-та, когато бяха отчетени близо 19 млрд. евро приходи в сектора.

Снимка: bTV Бизнес екип

Туризмът представлява не по-малко от 1/5 от БВП на страната, а оптимизмът се засилва рязко и от направените ранни резервации за почивки в южната ни съседка, а също и от отварянето на големи пазари като Китай и Австралия след близо три години на ограничения и рестрикции.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии