1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Първият кораб, превозващ пшеница от Украйна, акостира в Турция

 

Корабът под флага на Белиз е първият, който превозва пшеница от Украйна през Черно море

Първият кораб, превозващ жито в рамките на сделката, сключена с посредничеството на Турция и ООН, пристигна в Истанбул в неделя, според изявление на Съвместния координационен център, цитиран от Daily Sabah.

Корабът под флага на Белиз е първият, който превозва пшеница от Украйна през Черно море след началото на войната в Украйна. Корабът е натоварен с 3050 метрични тона пшеница и напусна украинското пристанище "Черноморск" в петък.

Това e първата доставка на пшеница от Украйна, която, заедно с Русия, представлява почти една трета от световния износ на пшеница преди 24 февруари, когато Москва започна своята инвазия в Украйна.

Общо 18 кораба са потеглили от Украйна през последните две седмици, след сделката с Русия за възобновяване на износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна. В продължение на 5 месеца нямаше никаква възможност за износ и много от житните култури стояха в хамбарите на производителите.  

Украйна има около 20 млн. тона зърно, останало от миналогодишната реколта, докато тазгодишната реколта от пшеница също се оценява на 20 млн. тона.

Русия, Украйна, ООН и Турция подписаха забележително споразумение, което има за цел освобождаването на милиони тонове пшеница и друг вид зърнени култури, задържани в черноморските пристанища на Украйна.

Сделката беше приветствана като дипломатически пробив, който може да възстанови украинските доставки на зърно до предвоенните нива от 5 млн. тона на месец.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии