1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Парадокс в Гърция: Сделките с имоти се увеличават, жилищните кредити намаляват

Свят

80% от покупките на жилища са направени без банково кредитиране – т.е. изключително със собствен капитал

Увеличава се делът на парите в брой при покупките на имоти, съобщава ekathimerini. Рязкото увеличение на лихвите по кредитите драстично намали търсенето на ипотеки, но в същото време сделките продължават да се движат нагоре, заедно с продажните цени, които бият рекорди.

По данни на Bank of Greece потокът от финансиране в жилищните кредити е намалял с 646 млн. евро през първата половина на годината спрямо миналата година, докато през юни отрицателният поток от финансиране е достигнал 38 млн.евро.

Както подчертава BoG, „избягването на заеми се дължи на повишаването на цените на жилищата, което обезсърчава инициативите за придобиване на жилище, въпреки субсидирането на новите лихвени проценти за жилищни заеми, предлагани от банките.“

В неотдавнашния си доклад за паричната политика BoG отбеляза, че през първото тримесечие на годината общият размер на новите ипотечни заеми е намалял със 7,2% на годишна база, в сравнение с увеличение от 67,3% през първото тримесечие на 2022 г. Но в същото време, след две години непрекъснат ръст на търсенето на ипотечни кредити, се наблюдава спад за четири последователни тримесечия (до първото тримесечие на 2023 г.).

Но както данните от жилищното кредитиране би трябвало да отразяват общо изоставане в сделките за покупко-продажба, както и забавяне на покачването на цените и дори тяхното стабилизиране, се случва точно обратното.

Според данните на независимия орган за публични приходи онлайн декларациите за данък върху прехвърлянето (който се плаща при всяка покупка и продажба на имот) възлизат на 56 000 през първите четири месеца на тази година. Това е цифра, която се превръща в 168 000 транзакции на годишна база; ако бъде потвърдено, това ще представлява годишно увеличение от 21% в сравнение с 2022 г., когато съответните декларации са се увеличили до 139 239.

Ясно е, че сега на жилищния пазар се търгуват повече пари и капитал в сравнение с предходния период. Преди няколко месеца председателят на Националната банка Гикас Хардувелис отбеляза, че 80% от покупките на жилища са направени без банково кредитиране – т.е. изключително със собствен капитал.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии