Откриха огромно съкровище на дъното на морето (ВИДЕО)

Свят

Ценните открития са на няколкостотин години

Много голямо съкровище е открито в два потънали кораба в Южнокитайско море. През октомври 2022 г. китайски археолози се натъкнаха на останките от два кораба, датиращи от династията Мин (1368-1644 г.).

След това бяха проведени разкопки между 2023 и 2024 г. и изглежда, че упоритата работа на изследователските институти и местния музей се е отплатила, тъй като са открити близо 900 съкровища.

При едно от първите търсения бяха изкопани цели 890 реликви, докато при второто бяха открити 38 артефакта. Тези скъпоценни артефакти варират от керамика и порцелан до еленови рога, пише China Daily.

Потопяем апарат, наречен "Shenhai Yongshi", е използван в усилията им за разкопки, според Националната администрация за културно наследство на Китай.

Гуан Цян, заместник-ръководител на Националната администрация за културно наследство, каза в изявление миналата седмица: „Откритието предоставя доказателство, че китайските предци са се развили, използвали и пътували до и от Южнокитайско море, като останките от кораби служат като важни свидетелства на търговията и културния обмен по древния морски път на коприната."

Династията Мин управлявала дълго Китай, като населението на страната се удвоило по време на тяхното управление, съобщава History.com.

Тя е известна най-вече с търговската си експанзия към външния свят, която установява културни връзки със Запада. Беше известна и с впечатляващия си порцелан, което правеше скорошните разкопки още по-вълнуващи.

Порцеланът се прави чрез смилане на порцеланов камък, смесването му с порцеланова глина и след това изпичане, докато стане полупрозрачен.

Съкровищата на хиляди години могат да бъдат продадени за много пари. През 2023 г. комплект от четири ястия wucai от династията Мин от 16-ти век беше продаден за 79 800 долара на търг в Обединеното кралство - повече от десет пъти над първоначалната ориентировъчна цена.

Междувременно ваза от династията Мин преди това беше продадена за умопомрачителните 22 милиона долара. 

Смята се, че новооткритите съкровища все още не са оценени, но със сигурност ще струват много пари.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст