1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Ограниченият добив на петрол тласка света към рецесия

Свят

МАЕ са силно притеснени от решението на "ОПЕК +"

Решение на "ОПЕК +" от миналата седмица да ограничи добивите на петрол с 2 млн. барела на ден повиши цените и може да тласне световната икономика към рецесия, алармираха от Международната агенция по енергетика, предаде Ройтерс.

"Безмилостното влошаване на икономиката и по-високите цени, предизвикани от плана на "ОПЕК +" за намаляване на предлагането, забавят световното търсене на петрол", посочи базираната в Париж агенция, която включва Съединените щати и други страни - топ потребителите на черното злато.

"С нестихващия инфлационен натиск и повишаването на лихвените проценти, които оказват влияние, по-високите цени на петрола могат да се окажат повратната точка за една световна икономика, която вече е на ръба на рецесията", се добавя в месечния доклад за петролните пазари на МАЕ.

Сериозното предупреждение на агенцията подчертава разрива със Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света и де факто лидер на ОПЕК.

Според МАЕ световното производство на петрол се е повишило с 300 хил. барела на ден през септември, за да достигне 101,2 милиона барела на ден.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии