1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Нивото на щастие у нас близко до това в Украйна, която е във война

Свят

Ето какво показва индексът на щастие за 2023г.

 

За шеста поредна година Финландия оглавява класацията за най-щастлива нация. Това става ясно от Индекса за щастие за 2023г., който беше оповестен в Международния ден на щастието – 20 март. Докладът идентифицира най-щастливите нации, тези в дъното на скалата на щастието и всичко между тях, плюс факторите, които водят до по-голямо щастие.

На какво се дължи щастието?

Хората в скандинавската държава и нейните съседки Дания, Исландия, Швеция и Норвегия дават висока оценка на продължителността на живота, БВП на глава от населението, социална подкрепа, ниска корупция, щедрост в общностт, както и свободата да вземат ключови житейски решения.

Има причина за оптимизъм в последния доклад за световното щастие, казва CNN.

Глобалното щастие не е пострадало през трите години на пандемията Covid-19. Оценките на живота от 2020 г. до 2022 г. са „забележително устойчиви“, се казва в доклада, като глобалните средни стойности в общи линии съответстват на трите години, предхождащи пандемията.

Снимка: Reuters

„ Дори през тези трудни години положителните емоции остават два пъти по-разпространени от отрицателните, а чувствата на положителна социална подкрепа са два пъти по-силни от тези на самотата. Доброжелателността към другите, особено помощта към непознати, която се повиши драматично през 2021 г., остана висока през 2022 г.“, каза Джон Хелиуел, един от авторите на Доклада за световното щастие, в интервю за CNN.

Локдауните по време на пандемията са предизвикали много размисли.

 

„Хората преосмислят житейските си цели“, каза Хелиуел. „Те казват: „Връщам се, но към какво се връщам? Към какво искам да се върна? Как искам да прекарам остатъка от живота си?“

 

Снимка: iStock

Той се надява, че този „движение към по-ясно мислене за ценностите и другите хора“ ще засегне не само фактори като това кои работни места или училища избират хората, но и как работят в тези среди.

„Всъщност не става дума за оценки или заплата, а за сътрудничество с други хора по полезен начин. И разбира се, това е полезно за света, но целта на това изследване на щастието е, че то е добро и за хората, които го правят.

„С други думи, в крайна сметка се чувствате по-добре за себе си, ако всъщност се грижите за други хора.“, казва още Хелиуел.

В дъното на класацията 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5