1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Свят
 

Динамичното NFT "Casa Batllo: Living Architecture" използва данни за околната среда, събирани в реално време от сензори

Динамичното NFT "Casa Batllo: Living Architecture" на медийния художник Рефик Анадол беше продадено на търг за 1.38 млн. долара.
 
Дигиталното произведение на изкуството използва данни за околната среда, събирани в реално време от сензори, разположени около обекта, като по този начин преобразува фасадата на къщата шедьовър на Антони Гауди в Барселона.
 
Проектът "Casa Batllo: Living Architecture" се открои като единственото произведение на NFT на търга, проведен в аукционната къща Christie’s в Rockefeller Plaza в Ню Йорк на 10 май. На 7 май Анадол прожектира картографска(т.нар маппинг) версия на фасадата на Каса Батийо пред 47 хил. посетители. 
 
Къщата на Хосе Батийо, който наема Гауди за нейната реставрация, е първата сграда от Световното наследство на Юнеско, пресъздадена под формата на NFT.
"Гауди е невероятно вдъхновение за всеки творец. Привилегия е да пресъздам това живо наследство, неговата органична архитектура, вдъхновена от природата, най-малките детайли на мозайките, да пренеса всичко това в съвремието чрез изкуствения интелект", отбелязва турско-американският артист.
 
Следвайки иновативния дух на Гауди, Каса Батийо си сътрудничи с художници, за да представя колекции от цифрово изкуство, вдъхновени от наследството на архитекта.
 
"Мисията ни е да пренесем магията на Гауди и Рефик Анадол може да го направи най-добре", споделя Гари Гутие, мениджър на обекта. По думите му, работата на медийния художник комбинира изкуството и технологията, разширява възможностите за архитектурата и дава нов поглед отвъд времето и пространството. 
 
Само преди седмица, в рамките на фестивала "Лунар" пред редица столични забележителнсоти можеше да се видят редица примери на това какво изживяване може да донесе на зрителите маппинга върху сгради. Върху фасадата на Националната библиотека Св. св. Кирил например дошлите да видят можеха да се потопят дълбоко в океан, да се разходят из местообитанията и да полетят на крилата на застрашени видове.  
 
*Каса Батийо се намира на оживения булевард Пасео де Грасия (Paseig de Gracia) в Барселона. Тя е дело на най-великия архитект на 20 век Антонио Гауди. Със своята уникална архитектура, без нито един прав ъгъл и с фасадата си на морски дракон, тя е призната през 2005 г. от ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
 
*NFT - Non-fungible token или „незаменяем токен“ е единствен по рода си дигитален актив, на който автентичността му може да се верифицира в блокчейн технология и следователно може да бъде разменян, колекциониран или търгуван. Съществува под всевъзможни форми на дигиталното изкуство.
 
Снимки: Facebook/Casa Batlló - Gaudí Barcelona
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Какво е NFT?

Какво е NFT?

Често ли се бъркате с термините NFT и криптовалути. Не се притеснявайте, това подробно ръководство ще ви помогне да разберете разликите между двете и да разясни какво точно са незаменимите токени

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии