Най-странните завещания правени някога

Свят

Историята познава наистина интересни случаи

 

Съставянето на завещание обикновено не се смята за вълнуващо, но е от съществено значение да се уверите, че вашите желания са изпълнени след смъртта ви. Историята познава какви ли не случаи, но има някои доста странни завещания.

Американският комик Джак Бени например остави необичайно завещание, когато почина през 1974 г. „Всеки ден, откакто Джак си отиде, цветарят доставяше роза с дълги дръжки в дома ми“, пише вдовицата му Мери Ливингстън. Малко след смъртта му тя научава, че Джак е включил това искане в завещанието си, пише The Guardian.

Анонимно дарение за „изчистване на националния дълг". Дарител с обществен дух направи завещание от половин милион паунда на Великобритания през 1928 г., което сега струва повече от 350 милиона лири. Той беше много конкретен за това как трябва да се изразходват парите, а именно да изчисти целия държавен дълг на страната. 

 

Haй-извecтнoтo зaвeщaниe ocтaвил Aлфpeд Hoбeл. To билo ocпopeнo oт poднинитe мy, ĸoитo пoлyчaвaли caмo пoлoвин милиoн ĸpoни, a ocтaнaлитe 30 милиoнa били дaдeни зa yчpeдявaнe нa знaмeнитaтa Hoбeлoвa нaгpaдa.

През 2004 г. милиардерът хотелиер Леона Хелмсли остави инструкции за нейното състояние от 2,5 милиарда лири да бъдат изразходвани за грижи за кучета. Нейният 9-годишен домашен любимец получи 8 милиона британски лири в завещанието, докато внуците му бяха или изрязани от него, или трябваше да посещават гроба на баща си всяка година, за да наследят своя дял. 

За някои озлобени съпрузи последната воля и завещанието всъщност е последен шанс да обидят партньора си в живота. Така беше и с германския поет Хайнрих „Хенри“ Хайне, който остави имението си на съпругата си Матилда през 1856 г. при условие, че тя се омъжи повторно, така че „да има поне един мъж, който да съжалява за смъртта му“. 

Когато португалският аристокат Луис Карлос де Нороня Кабрал де Камара пише завещанието си, той оставя значителното си състояние на 70 непознати, произволно избрани от телефонния указател на Лисабон. Един човек, който е получил сума от парите, заяви, че смята, че това е някаква форма на „жестока шега“ и му трябваше време преди да бъде убеден, че е извадил късмет.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст