1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Най-скъпите избори в света (СНИМКИ+ВИДЕО)

Най-скъпите избори в света (СНИМКИ+ВИДЕО)

Не става дума за милиони, а за милиарди

 

Изборите са важен елемент от демократичния процес, но тяхното провеждане далеч не е евтино. От наемането на избирателни секции до организирането на кампании, разходите могат да достигнат колосални размери. Факторите, по които се определят не включват само похарчената сума, но и сумата спрямо дохода на населението в държавите.

Ето кои са държавите с най-скъпи избори в света:

  1. САЩ

Когато става въпрос за големи разходи за избори, малцина могат да надвият САЩ. През 2020 г. изборният процес струва приблизително 14 милиарда долара, надминавайки всички предходни рекорди. Тези разходи включват финансирането на кампаниите на кандидатите, медийните реклами и организационните разходи.

Снимка: Reuters

Според Центъра за отзивчива политика, цикълът на президентските избори в САЩ през 2016 г. е бил предишният рекорд за най-скъпи избори в историята, надхвърляйки общо 6,6 милиарда долара. Когато се коригира спрямо инфлацията, тази сума представлява 86,5 милиона долара повече от предишния президентски цикъл през 2012 г.

  1. Индия

Индия, с население от над 1,3 милиарда души, провежда едни от най-скъпите парламентарни избори в света. Последните общи избори през 2019 г. струваха приблизително 8 милиарда долара. Гигантската логистика на организирането на избори в страна с толкова голямо население включва наемането на милиони избирателни служители, осигуряването на електронни машини за гласуване и поддържането на сигурност в хиляди избирателни секции.

  1. Кения

Кения е от държавите в Източна Африка с едни от най-скъпите избори. Последните са стрували на данъкоплатеца най-малко 44 милиарда шилинга. По данни на Bloomberg правителството на Кения е похарчило 54,1 милиарда шилинга (532 милиона долара) за изборите през 2017г. Разходите включват 46,2 милиарда шилинга от изборните органи и 7,4 милиарда шилинга от Министерството на вътрешните работи.

Снимка: Reuters

  1. Нигерия

На изборите през 2015г. Нигерия успява да похарчи колосалните 108,8 милиарда нигерийски найри за провеждането на общите избори. Разбивката на сумата показва, че на 68 833 476 регистрирани гласоподаватели се падат по 1749,38 нигерийски найри или 8,33 долара при обменния курс по онова време.

  1. Папуа Нова Гвинея

Правителството на Папуа Нова Гвинея  е похарчило 207 милиона долара за изборите през 2012 г. Това довежда общата цена до 63 долара на гласоподавател, това е най-високата в света. Типичната цена на избори е 5 щатски долара на гласоподавател. Изборите в тази държава продължават да стават все по-скъпи и по-скъпи. Изборите през 2012 г. са били 2,6 пъти по-скъпи от тези през 2002 г. В края на тази година се очаква гласоподавателите още един път да упражнят своя глас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии