1 USD
2.00639 BGN
Петрол
87.96 $/барел
Bitcoin
$19,412.7

Защо успешните изпълнителни директори се събуждат преди 6 часа сутринта?

Блясък
 

Ето какво правят Тим Кук и Илон Мъск още преди 6 часа сутринта

Не е нужно да се събуждате рано, за да бъдете успешни, само защото някой като главеният изпълнителен директор на Apple Тим Кук става в 3:45 сутринта, но много високопоставени и изключително успешни предприемачи и изпълнителни директори отварят очи в ранни зори или по-рано, за да получат малко преднина в натоварените си графици.

Повечето успешни бизнес лидери стават не по-късно от 6 часа сутринта, според ново проучване сред изпълнителните директори от последната класация на списание Inc. за най-бързо развиващите се частни компании в Америка.

Проучването е повредено сред 1086 изпълнителни директори на американски компании, което установи, че 64% от тях се събуждат до 6 часа сутринта или по-рано. Близо 9 от 10 от анкетираните изпълнителни директори стават не по-късно от 7 сутринта.

По-конкретно, ето най-популярните часове за събуждане в проучването:

6 сутринта (37% от анкетираните)

5 сутринта (27%)

7 сутринта (22%)

8 сутринта (5%)

4 часа сутринта или по-рано (5%)

Главният редактор на Inc. Скот Омелянук казва, че не е изненадан: Сутрините може да са един от малкото тихи периоди в дневния график на всеки изпълнителен директор.

„По-специално сутринта се оказа, за много от предприемачите, с които говоря, времето, което им позволява да се съсредоточат“, казва Омелянук пред CNBC Make It, добавяйки: „Има този момент на тишина, в който можете да се съсредоточите върху проблемите на деня, независимо дали това е съставяне на списък или стратегическо обмисляне на проблем. Но това е времето, когато те наистина могат да мислят за себе си, преди всичко, което може да разруши перфектния ден, да започне да се случва.

Струва ли си времето за съсредоточаване да жертваме съня?

Учените по съня са категорични, че хората се нуждаят от между 7 и 9 часа сън всяка нощ, без значение колко рано трябва да се събудят за работа. Получаването на подходящ нощен сън може да подобри вашето физическо и психическо здраве, като същевременно дори ви прави по-продуктивни.

Основателят на Amazon Джеф Безос казва, че винаги стои осем часа със затворени очи, защото това му дава енергия и му помага да „мисли по-добре“.

Някои експерти наистина твърдят, че хората са склонни да бъдат по-продуктивни в ранните часове на сутринта, защото по това време има по-малко разсейващи фактори. Това е мнението, което Тим Кук е споделял в миналото, за да обясни собствения си навик за ранно ставане.

„Мога да контролирам сутринта по-добре от вечерта и деня“, каза изпълнителният директор на Apple в интервю през 2021 г. „През деня се случват неща, които те отклоняват от курса.“

Намерете рутина, която работи

Някои изпълнителни директори и собственици на фирми обичат да използват сутрините си като непрекъснато работно време. Например, главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск каза, че обикновено преглежда „критичните имейли“ в продължение на половин час, когато се събуди за първи път, въпреки че това е навик, който сега казва, че се опитва спре.

Други дават приоритет на здравето. Кук разделя сутрините си между четене на потребителски коментари за продуктите на Apple и тренировки във фитнеса: Ранната тренировка „държа стреса ми настрана“, каза той през 2018 г.

Това е особено важно за главните изпълнителни директори, много от които са загрижени за потенциалните щети, които един бизнес може да понесе върху психичното им здраве.

Когато изброяват най-големите си притеснения като предприемачи, 46% от 1086 изпълнителни директори, отговорили на проучването на Inc., цитират „страх от провал“. Много от тях изразяват загриженост относно рисковете за психичното здраве, свързани с управлението на бизнес, като 43% посочват „засилена тревожност“, а 15% казват, че се страхуват от повишения риск от депресия.

Омелянук казва, че всъщност е добър знак, че толкова много изпълнителни директори се чувстват комфортно да определят психичното здраве като проблем, като се има предвид съществуващата стигма около него. Ранното събуждане, казва той, може дори да има нещо общо с намирането на начини за управление на стреса от работата им.

„Това е просто въпрос на установяване на рутина“, казва той. „И за много основатели това е единственият момент, когато тя може да съществува.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии