1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

С електрически автомобил изминаваме 300 км за 9 лв. - ето и сметката

С електрически автомобил изминаваме 300 км за 9 лв. - ето и сметката

Това е приблизителната цена, ако зареждаме в домашни условия

Електрическите автомобили стават все по-популярни по целия свят, а в последните години броят им значително се увеличава и в България. Почти всички водещи производители на автомобили залагат и на електрически модели. А електромобилите са с все по-голям капацитет на батериите и възможност за изминаване на повече километри. 

Макар някои от привилегиите за собствениците като безплатно зареждане на общински зарядни станции да бяха премахнати, все още за електрически автомобил не се заплаща за паркинг в Синя и Зелена зона.  

Пресмятаме колко ни струва и самото пътуване. Ако зареждаме в домашни условия на битов ток, цената е изключително ниска и изгодна, а изминатите километри - стотици. Зареждането през нощта на нощна тарифа намалява още повече разхода. 

Вземаме за пример електрически автомобил с капацитет на батерията 60 киловата. По данни на производителя с пълен заряд този автомобил може да измине около 300 км. Фактори, които влияят на тези километри, са времето навън, скорост на придвижване, градско или извънградско шофиране. При минусови температури батерията на електрическия автомобил се изтощава по-бързо и това намалява изминатите километри. 

Цената на битовия ток е между 15-17 стотинки. За изминаването на 300 км и пълен заряд на батерията сметката е следната: 60 х 0,15 = 9 лв.

Ако обаче зареждаме на бърза зарядна станция, каквито има на бензиностанции, търговски обекти и паркинги, сумата е по-висока. Времето за пълен заряд на батерията на такава станция е около 1 час. В приложенията на фирмите, предоставящи такава услуга можем да проверим къде е най-близката, както и дали е свободна за ползване в този момент. 

 

Заплаща се първоначална такса от 50 ст., а след това всеки киловат е на цена 75-77 ст.

Така пълен заряд на батерията от 60 киловата струва: 60 х 0,75 = 45 лв. Дори тази сума е по-малка за изминаването на това разстояние спрямо дизелов или бензинов автомобил с нисък разход.  

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии