1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

"Бони и Клайд на биткойните" се признаха за виновни за пране на пари

Финанси

Престъплението предвижда максимална присъда от 20 години затвор

Съпруг и съпруга, чиито предполагаеми престъпления им спечелиха прозвището „Бони и Клайд на биткойните“, се признаха за виновни в организирането на схема за пране на пари на стойност 4,5 млрд. долара, свързана с хакването на крипто борсата Bitfinex през 2016 г., казва CNN.

Снимка: Хедър Морган/ Instagram

Роденият в Русия технологичен предприемач Иля Лихтенщайн и Хедър Морган, амбициозна рапърка с псевдонима „Razzlekhan“, бяха арестувани през 2022 г.

Като част от споразумение за сътрудничество с прокурорите, Лихтенщайн и Морган се признаха за виновни по обвинения за пране на пари. До изслушването във Вашингтон, федерален съд смяташе, че нито Морган, нито Лихтенщайн са били пряко замесени в хакването на базираната в Хонг Конг крипто борса Bitfinex, но Министерството на правосъдието казва, че Лихтенщайн е „използвал редица усъвършенствани хакерски инструменти и техники, за да получи достъп до мрежата на Bitfinex“ и е успял измамно да разреши повече от 2000 транзакции, в които близо 120 000 биткойна са били прехвърлени в портфейл за криптовалута под контрола на Лихтенщайн. След това привлякъл помощта на съпругата си в изпирането на средствата, казват прокурорите.

След ареста им подробностите от живота им се превърнаха в нещо като медийна сензация в Ню Йорк. Известно е, че двойката разхожда бенгалската си котка Клариса на каишка в Манхатън.

Морган, която рапира за това, че е „акулата на Уолстрийт“ като своя онлайн музикална личност, има биография в Twitter, която гласи:

„Карам странните деца да се чувстват като у дома си“ и описва себе си като „технологичен предприемач, сюрреалистичен артист, рапър, писател и моден дизайнер.

Лихтенщайн, който емигрира от Русия, ще остане в затвора, докато чака присъдата си. Морган ще остане под домашен арест.

Лихтенщайн сключи споразумение за сътрудничество с правителството, като се съгласи да свидетелства и да се срещне с правоприлагащите органи, когато бъде поискано, извън присъствието на своя адвокат.

Лихтенщайн се призна за виновен в заговор за пране на пари, което предвижда максимална присъда от 20 години затвор, според прессъобщение на Министерството на правосъдието. Морган се призна за виновен по едно обвинение за заговор за пране на пари и по едно обвинение за заговор за измама на САЩ, всяко от които носи максимална присъда от пет години затвор.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии