1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Как слънчевото затъмнение променя въздушния трафик? (ВИДЕО)

Как слънчевото затъмнение променя въздушния трафик? (ВИДЕО)

Очакват се промени в полетите във връзка с природното явление

Пътниците могат да очакват смущения във въздушния транспорт по време на пълното слънчево затъмнение следващия месец, предупреди Федералната авиационна администрация (FAA), като призова пилотите да се подготвят, тъй като се очаква наплив от туристи, които се надяват да видят рядкото небесно явление, съобщава Forbes.

Явлението на 8 април може да затрудни въздушния трафик в зоната на пълното слънчево затъмнение и в близост до нея - предупреждава FAA в бюлетин, публикуван на уебсайта ѝ. 

Тогава Луната ще закрие напълно Слънцето, което води до рязък преход от дневна светлина към тъмнина и отново към дневна светлина в рамките на няколко минути, температурата спада и външната атмосфера на звездата, наречена корона, се разкрива в огнен ореол. 

В съобщението на FAA за "специални процедури за въздушно движение" се казва, че траекторията на затъмнението ще засегне САЩ от около 14:30 ч. до 15:40 ч., въпреки че се отбелязват ограничения и промени в нормалните процедури, които могат да се очакват до пет дни преди затъмнението на 8 април. 

Агенцията съобщи, че самолетите трябва да се подготвят за пренасочване и задържане във въздуха за всички вътрешни полети и призова самолетите, излитащи от летища по пътя на затъмнението, да координират времето за излитане "възможно най-рано", за да се сведат до минимум задръстванията, като добави, че за събитието могат да бъдат въведени "специални разпоредби за сигурност". 

Летищата, разположени по пътя на затъмнението, вероятно ще имат по-високи нива на трафик от обикновено и трябва да "предвидят закъснения в пиковите часове", предупреди FAA. 

Повече от 100 летища са обозначени като разположени по пътя на затъмнението или достатъчно близо до него, като е възможно да бъдат засегнати, включително летище Далас-Форт Уърт, Кливланд Хопкинс и Индианаполис, Бърлингтън, Бъфало Ниагара и Сиракуза Ханкок. 

По данни на НАСА общо 15 държави са на пътя на затъмнението. Затъмнението ще навлезе в САЩ от Мексико, ще започне от Тексас и ще премине през Оклахома, Арканзас, Мисури, Илинойс, Кентъки, Индиана, Охайо, Пенсилвания, Ню Йорк, Върмонт, Ню Хемпшир и Мейн. Малки части се виждат и в Тенеси и Мичиган. Ще навлезе в Канада и ще напусне континентална Северна Америка на атлантическото крайбрежие на Нюфаундленд.

Oчаква се бум на пътуванията, за да видят събитието, което няма да бъде наблюдавано отново в съседните на САЩ територии до 2044 г. Авиокомпания "Делта Еърлайнс" организира полети по пътя на затъмнението, за да може хората да прекарат "възможно най-много време директно в зоната на пълното затъмнение". По данни на Airbnb Индианаполис е дестинацията с най-много резервации в Северна Америка за събитието.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии