1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Кои бяха най-скъпите градове за живеене през 2022 г.?

Свят

Средната цена на живота в световен мащаб е нараснала с 8,1%

Миналат година мина под знака на висока инфлация. Според индекса на разходите за живот в световен мащаб, публикуван от Economist Intelligence Unit (EIU), средната цена на живота е нараснала с 8,1% през 2022 г. заради руската война в Украйна и продължаващите последици от пандемията, съобщава CNN.

Ясно се вижда, че средното покачване на цените в 172 града в проучване на EIU е най-силното, което сме виждали през последните 20 години.

И така, в една скъпа година, кои са най-скъпите градове за живеене?

EIU, който проследява ежедневните разходи в 172 града по света, е базиран в Лондон. Британската столица падна значително надолу в списъка тази година, заемайки 27-о място.
Има четири европейски града в топ 10 - Цюрих е на шесто място, като Париж, Копенхаген и другият швейцарски град Женева допълват останалите.

Снимка: istockphoto.com

Най-значимата причина за покачването на цените в Западна Европа беше повишаването на цените на газа, резултат от продължаващата война в Украйна и опита на региона да намери алтернативни източници на газ. Цената на един литър бензин се е повишила с цели 22% спрямо този период на миналата година.

Не е изненадващо, че руските градове Москва и Санкт Петербург отбелязаха значително увеличение на разходите за живот, докато украинската столица Киев не беше анализирана тази година.

Първият в класацията за най-скъп град е Ню Йорк. Той е наравно с честия победител Сингапур.

В счетоводството за 2021 г. Ню Йорк беше на шесто място.

Два други американски метрополиса също попаднаха в топ 10 - Лос Анджелис на четвърто място с Хонг Конг и Сан Франциско на осмо.

Снимка: istockphoto.com

Общо 22 от 172 града, които EIU проследява годишно, са в САЩ, включително Портланд, Бостън, Чикаго и Шарлот. Всеки един от тези 22-ма е имал ръст на инфлацията тази година.
Междувременно миналогодишният победител Тел Авив падна на трето място.

Как се прави списъкът

За да създаде списъка, EIU сравнява повече от 400 индивидуални цени на повече от 200 продукта и услуги в 172 града. Те проучват набор от фирми, както от висок, така и от нисък клас, за да получат представа колко са се колебали цените през последната година.

10-те най-скъпи градове в света за живеене през 2022 г. изглеждат така: 

1. Ню Йорк и Сингапур (равенство)
3. Тел Авив, Израел
4. Хонконг и Лос Анджелис (равенство)
6. Цюрих, Швейцария
7. Женева, Швейцария
8. Сан Франциско, Калифорния
9. Париж, Франция
10. Копенхаген, Дания

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии